Gemeenten claimen geld bij COA

FOTO ANP

Verschillende gemeenten in Drenthe en Groningen dienen een schadeclaim in bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

In elk geval vier Drentse en vier Groninger gemeenten willen compensatie van het COA voor het afblazen van plannen voor de vestiging van een asielzoekerscentrum.

Claims

De gemeente De Wolden claimt 200.000 euro. De gemeente Eemsmond denkt aan een bedrag van 120.000 euro voor het schrappen van het azc in Uithuizen. ,,We hebben een kleine organisatie en moesten dus veel externe mensen inhuren’’, zegt Annemarie Veenhuis die gemeente.

,,We dienen zeker een claim in. Dat zal grofweg 45.000 euro zijn’’, zegt burgemeester Koos Wiersema van de De Marne, ,,We zijn nog aan het doorrekenen.’’ In Zuidhorn wordt gedacht aan een bedrag van 100.000 euro. Ook gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Meppel en Oldambt willen geld zien. Deze gemeenten buigen zich nog over de hoogte van het bedrag. De gemeenten vinden dat de uren die ambtenaren staken in de voorbereidingen van de komst van een azc gecompenseerd moeten worden. Zoals voor onderzoekskosten en de organisatie van bewonersbijeenkomsten.

Niet nodig

Het merendeel wacht met het sturen van een nota tot de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het COA en het ministerie van Veiligheid met elkaar om tafel hebben gezeten. Dat gebeurt binnenkort.

Vorige maand werd bekend dat een groot deel van de geplande opvanglocaties niet nodig is doordat de vluchtelingenstroom grotendeels is opgedroogd. Veel bestuurders reageerden zuur op het schrappen van opvanglocaties. Volgens hen is de bereidheid – mocht het aantal vluchtelingen weer toenemen – straks bij bevolking en bestuur niet groot wanneer er toch nieuwe centra moeten komen.

Niet alle gemeenten waar een azc zou komen, zetten in op financiële compensatie. Zoals Coevorden en Winsum. Woordvoerder Mireille Bosma van Winsum: ,,Natuurlijk hebben onze ambtenaren er veel uren inzitten, maar wij dienen geen claim in.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu