Gemeenten krijgen rekening biebs

Assen De gemeenten in Drenthe moeten extra in de buidel tasten om de bibliotheken in hun kernen open te houden.

Dit komt doordat de provincie vanaf volgend jaar geen subsidie meer mag verstrekken voor zaken als administratie, ict, personeelszaken en dergelijke. De rekening hiervoor komt nu op het bordje van de gemeenten.

Biblionet

,,Dit is geen keuze, maar een gevolg van de landelijke regels’’, benadrukt gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) van cultuur. ,,In de nieuwe Bibliotheekwet staat dat provincies bibliotheken alleen nog mogen steunen bij de wettelijke taken.’’ Daarbij gaat het volgens Van der Tuuk om boeken, mensen helpen met computers, het stimuleren van lezen en bestrijden van laaggeletterdheid.

Van der Tuuk: ,,Ik heb de gemeenten en de provinciale organisatie Biblionet gevraagd een plan te maken voor de toekomst van de bibliotheken en voor de spreiding van de bibliotheken over de provincie. Als dat lukt, wil ik kijken of ik uit de provinciale begroting extra geld kan losmaken voor de bibliotheken.’’ Van der Tuuk kan zich niet uitlaten over een geldbedrag.

Bezuinigingen

Mocht het plan er niet komen, dan ontstaat er een lastige situatie. De gemeenten hebben weinig geld en moesten de afgelopen jaren al veel bezuinigen op de bibliotheken.

Zo maakt bestuursvoorzitter Hein Pannekoek van Biblionet zich zorgen over de situatie in de gemeente Tynaarlo, blijkt uit een brief aan leden van de gemeenteraad. De subsidiewijziging van de provincie betekent dat de gemeente 52.000 euro extra moet bijdragen aan de bibliotheken in Zuidlaren, Eelde en Vries. Pannekoek vreest dat dit tot zeer ingrijpende maatregelen zal leiden, bovenop de al doorgevoerde bezuinigingen.

Ook fractievoorzitter Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo ziet de bui hangen. Hij vreest dat kleinschalige voorzieningen als een lokale bibliotheek verdwijnen ten gunste van prestigeprojecten als het project Culturele Gemeente van Drenthe.

Digitale bus

Directeur Lenie van der Werf van Biblionet Drenthe ziet de toekomst minder somber in. Ze erkent dat de bibliotheken in een lastige overgangsfase zitten en hun maatschappelijke rol opnieuw neerzetten. Maar aan het plan waar Van der Tuuk om vraagt, wordt in de praktijk al volop gewerkt, verklaart ze.

,,Zo zijn we al succesvol met het project Bibliotheek op school om kinderen te stimuleren met lezen. Vanaf mei gaan we met een digitale bus de dorpen langs. In die bus kunnen onder anderen ouderen leren om te gaan met de computer. We zijn druk met de toekomst. We hopen dat de provincie en de gemeenten ons voldoende tijd gunnen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.