Gemeenteraad Westerveld maakt zich grote zorgen over gaswinning bij Wapse

In de gemeenteraad van Westerveld zijn er grote zorgen over de aardgaswinning bij Wapse. Producent Vermilion wint het gas daar veel sneller dan eerder is afgesproken.

CDA’er Gerjo Ballast stelde het college van b en w dinsdagavond in de commissie Fysiek domein en Middelen een reeks vragen hierover. Directe aanleiding was een publicatie van Dagblad van het Noorden, afgelopen weekend.

Milieudefensie Westerveld onthulde daarin dat Vermilion sinds 2016 bij Wapse al bijna alle aardgas heeft gewonnen die het bedrijf hier volgens de vergunning gespreid over tien jaar boven de grond mag halen. De milieuorganisatie baseert zich op openbare data van de website Nlog. Hier is per winlocatie te volgen wat een producent daadwerkelijk, van maand tot maand, boven de grond haalt.

Meer of ernstiger bevingen of bodemdaling

De veel snellere productie zorgt zonder twijfel voor forsere effecten op de bodem dan eerder voorspeld, aldus Milieudefensie. Vermilion zelf ontkent dit laatste. Volgens het bedrijf leidt de snelheid van de gaswinning gezien de ondergrond bij Wapse niet tot meer of ernstiger bevingen of bodemdaling.

Ballast wilde van B en W onder meer weten of ze het ministerie van economische zaken (EZ), dat Vermilion de vergunning verstrekte, al hebben geïnformeerd. Ook het SodM, het Staatstoezicht op de Mijnen, kan voor controle en handhaving worden ingeschakeld. Wilfred Beets (Progressief Westerveld) viel hem bij en zei dat Vermilions aanpak ‘niet veel goeds belooft’ voor hoe het bedrijf volgende velden zal exploiteren. ,,We hebben het hier officieel over kleine velden. Maar de werkwijze doet wel erg denken aan de historie in de provincie Groningen.”

Wethouder vraagt KNMI om hulp

Wethouder Wilfried de Jong zei eveneens bezorgd te zijn over hoe Vermilion het gas bij Wapse wint. ,,Wij hebben al contact gezocht met EZ en het SodM, maar dat gaat heel moeizaam.”

Oktober vorig jaar besloot de raad unaniem om in Westerveld een eigen meetnetwerk aan te laten leggen. Dat moet eventuele trillingen registreren. Wethouder De Jong liet gisteravond weten dat hij inmiddels het KNMI om hulp heeft gevraagd. Hij wacht op een rapport. ,,Maar dat is nog altijd niet af.” Komt er inderdaad zo’n meetnetwerk, dan wil Westerveld samen met de buurgemeenten Steenwijkerland en Weststellingwerf optrekken.

‘Vermilion heeft een trucje ontdekt’

,,Na alles wat er in de provincie Groningen is gebeurd, vraag je je af of er eigenlijk wel iets is geleerd”, verzuchtte dinsdag eerder op de dag Marijke Sterk van GasDrOvF. Zo heet de Drentse actiegroep die zich verzet tegen de gasproductie door Vermilion in Wapse en Eesveen. Ook de actiegroep is geschrokken van de door Milieudefensie Westerveld naar buiten gebrachte Nlog-cijfers.

Sterk: ,,Het lijkt er op dat Vermilion een trucje heeft ontdekt. Ze beginnen ergens gas te winnen en blijven dan in eerste instantie binnen de 480.000 kuub per dag. Dan is er geen MER (milieueffectrapportage, red.) nodig. Daarna vragen ze toestemming voor een productieverhoging en trekken ze in no time zo’n veld helemaal leeg, ongeacht het winningsplan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.