Gemeenteraad gunt park betalingspauze: 'Zonder Wildlands geen Emmen'

De gemeenteraad van Emmen staat pal achter burgemeester en wethouders, om Wildlands een betalingspauze te gunnen. Net als de andere drie financiers Rabobank, VolkerWessels en Waterleidingmij Drenthe.

De partijen kunnen ook niet anders, wist ook de gemeenteraad van Emmen gisteravond. Ieder ander besluit betekent namelijk een faillissement van Wildlands en dat wil niemand op zijn geweten hebben.

,,Het is daarom beter tijd te kopen en het goede in die tijd te kopen zodat het park kan werken aan haar eigen continuïteit’’, zei Henk Huttinga namens de ChristenUnie. ,,Jazeker, wij geloven nog van harte in Wildlands.’’ En eigenlijk was Huttinga daarmee de spreekbuis van alle andere fracties.

'Leden Raad van toezicht hebben zitten slapen'

Die fracties was door het college gevraagd om hun wensen en bedenkingen te laten horen. Een van de wensen kwam van Carmen Hoogeveen van D66: een onderzoek van de rekenkamer naar het stichtingsbestuur en de Raad van Toezicht van Wildlands. Want volgens de democraten hebben die zitten slapen en zaten de afzonderlijke leden er vooral ter meerdere eer en glorie van zichzelf gezeten.

GroenLinks bij monde van Bernadette van der Woude vond dat Wildlands een te grote broek had aangetrokken: ”Maar ja, achteraf is het makkelijk een koe in de kont te kijken.” En Harry Leutscher van LEF! vindt dat Wildlands zich beter moet manifesteren in Duitsland. Maar ook hij wist: ,,Zonder Wildlands geen Emmen.’’

'Directie minder eigenwijs'

Veel fracties toonden zich blij dat er ook bij directie en management van het park veranderingen zijn. Huttinga, opnieuw: ,,Wildlands moet voor een deel van het probleem de hand in eigen boezem steken en dat doet ze ook. Het park luistert beter dan voorheen, is minder eigenwijs en acteert beter op kritiek. Het doet aan zelfreflectie en dat is goed.’’ Kritiek uit de hoek van 50Plus was er op de twee ton aan kosten die de gemeente uitgeeft aan externe adviseurs.

Maar volgens wethouder Jisse Otter is goede raad duur. ,,En tot op heden krijgen we waar voor ons geld.’’ Otter realiseert zich dat het college een besluit neemt met „een zekere onzekerheid”. Maar hij beluisterde ook meer vertrouwen in de huidige beleidsbepalers van Wildlands. Hij maakte verdere de vervolgstappen bekend.

Op 13 februari praat de gemeenteraad van Emmen verder over Wildlands Adventure Zoo en in maart moet de raad met een definitief besluit over de dan definitieve businesscase komen. Het concept daarvan kon gisteravond niet in de raad worden besproken, omdat er geheimhouding op rust.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.