Gemeenteraad zet unaniem sein op groen voor Glasvezel De Wolden

De gemeenteraad van De Wolden heeft donderdagavond unaniem het sein op groen gezet voor de aanleg van supersnel internet in de hele gemeente.

,,We staan aan de vooravond van de grootste impuls ooit voor de leefbaarheid in de gemeente De Wolden’’, stelde wethouder Jan ten Kate (Gemeentebelangen). De aanleg vergt een investering van 16 miljoen euro. De gemeente en netwerkbedrijf Rendo in Meppel lenen elk 2 miljoen euro aan de stichting Glasvezel De Wolden en nemen elk ook voor 1,5 miljoen euro deel in het nieuwe nutsbedrijf.

De aanleg van glasvezel in De Wolden is voortgekomen uit een burgerinitiatief. Vele vrijwilligers hebben zich ‘de benen uit het lijf gelopen’ om mensen er warm voor te krijgen, plannen te maken en de financiering rond te krijgen. Drie vrijwilligers houden betaald werk over aan het glasvezelnetwerk, waarvoor na de bouwvak de schop in de grond kan.

Zeer recent is de opzet gewijzigd. Gemeente en Rendo krijgen elk 40 procent van de aandelen en de stichting 20 procent. Dit was 20, 20 en 60 procent. De stichting krijgt echter met drie commissarissen de meeste zeggenschap. Gemeente en Rendo leveren elk één commissaris. Mark Turksma (PvdA) wilde weten wat tot deze wijziging heeft geleid, maar kreeg geen duidelijk antwoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.