Gemeentes verliezen juridisch steekspel windmolens van Rijk

De gemeentes Aa en Hunze en Borger-Odoorn staan met lege handen in hun juridische windmolengevecht tegen het Rijk. Ook het spoedappèl leverde niets op.

De rechter houdt voet bij stuk. De regie voor plaatsing van windmolens in het Mondengebied ligt bij het Rijk en niet, zoals de gemeentes eisten, bij de provincie. Borger-Odoorn en Aa en Hunze vrezen dat minister Henk Kamp van Economische Zaken geen rekening houdt met wat er onder de bevolking leeft.

Ze vinden dat het geplande windpark niet voldoet aan de criteria van de zogenoemde Rijks Coördinatie Regeling (RCR). Daarvoor moet sprake zijn van één aaneengesloten park van minstens 100megawatt(MW) door een exploitant. Echter, in de Veenkolonien zijn het drie initiatiefnemers die de gezamenlijke capaciteit van 150 MW halen: Duurzame Energieproductie Exloërmond, Windpark Oostermoer Exploitatie B.V. en Raedthuys.

Landsadvocaat Elisabeth Schippers stelde in het kort geding al dat alleen de geografische samenhang al genoeg is om de RCR toe te kunnen passen. De rechter was het daarmee eens. De gemeentes vonden de onderbouwing te mager. De wethouders Co Lambert (Aa en Hunze) en Freek Buijtelaar (Borger-Odoorn) haalden tijdens het spoedappèl op 11 april alles uit de kast om de rechter ervan te overtuigen dat niet het Rijk, maar de provincie bevoegd gezag zou moeten zijn bij de inpassing van windturbines. Tevergeefs, naar nu blijkt.

Tot teleurstelling van de beide wethouders. Buijtelaar: ,,Ik had ook nu het idee dat we zouden kunnen winnen.’’

Wat de onderliggende argumentatie is van de rechter, is niet duidelijk. ,,Die krijg ik pas morgen. Het enige dat ik nu weet is dat het vonnis van de voorzieningenrechter is bekrachtigd’’, zegt advocaat Jan Veltman van de gemeentes. Naar aanleiding van de onderbouwing van het vonnis kunnen de gemeentes overwegen of het nog zin heeft de laatste juridische troef uit te spelen: cassatie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.