Gemengde gevoelens over Superzaterdag bij winkels Hoogeveen

Ondernemers in het centrum van Hoogeveen reageren wisselend op de Superzaterdagen. De proef met langere openingstijden loopt tot en met december.

Net als in veel andere steden neemt in Hoogeveen het bezoek aan het koopcentrum af. In een poging het tij te keren, is dit jaar de Superzaterdag geïntroduceerd. Eens per maand kunnen winkels op zaterdag langer openblijven. In het centrum worden dan activiteiten georganiseerd, iedere keer rond een ander thema.

De eerste Superzaterdag was eind mei (thema: mode). Afgelopen weekend was de vijfde in rij, waarop in het centrum oldtimers konden worden bewonderd. Tot dusver sloten winkels maar een uur later dan anders de deur, om 18.00 in plaats van 17.00 uur. Op de drie resterende superzaterdagen van dit jaar kunnen Hoogeveners tot 21.00 uur shoppen.

Gemengde gevoelens

Volgens centrummanager Leo Hoksbergen reageren de middenstanders in het centrum van Hoogeveen niet allemaal hetzelfde op de proef: ,,Er zijn er die me vertellen dat hun omzet op die zaterdagen beduidend groter is. Anderen zeggen: ‘Meer publiek? Ik merk er maar weinig van.’ Ik denk dat het er wel van afhangt waar je zit in het centrum en hoe actief de ondernemer zelf is.”

De middenstand zelf twijfelt dus. Hoe reageert het winkelend publiek? Hoksbergen vertelt dat leerlingen van het Alfa-college centrumbezoekers interviewen over Hoogeveen in het algemeen en de Superzaterdagen in het bijzonder. Ook tellen draadloze sensoren de aantallen passanten. Cijfers zijn op dit moment nog niet beschikbaar, zegt hij. ,,Ze komen op tafel zodra de Superzaterdagen worden geëvalueerd. Ik verwacht dat dat begin volgend jaar zal zijn.”

Vrije keuze

De Superzaterdag was een idee van het CDA, waarvoor in de gemeenteraad van Hoogeveen begin dit jaar brede steun bleek te zijn. Voor het op touw zetten van activiteiten en reclame voor de Superzaterdagen legde de gemeente 60.000 euro op tafel. ,,Het is uiteindelijk ook aan de politiek om te besluiten of we ermee door kunnen gaan”, legt de centrummanager uit.

In de eerste plannen was ook sprake van gratis parkeren, maar wethouder Anno Wietze Hiemstra rekende voor dat dat de gemeente te veel geld zou kosten. Winkeliers hebben de vrijheid mee te doen en hun nering langer open te houden of de deur toch op de normale tijd in het slot te draaien. Hoksbergen vindt het ‘moeilijk te voorspellen’ hoeveel middenstanders de komende maanden bereid zijn hun winkel tot zelfs 21.00 uur open te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.