Geopark de Hondsrug moet tastbaarder

Geopark de Hondsrug is een interessant natuurgebied, maar veel bezoekers weten niet wat ze er mee aan moeten. En dat moet veranderen. Verbeteren.

Dat is zo’n beetje de rode draad in het Masterplan 2017, dat het geopark gistermiddag presenteerde op de thuisbasis, VANSLAG in Borger. Handicap voor het park is, zoals het zelf concludeert in het masterplan, ,,dat het bijzondere verhaal van de geomorphologie van het gebied voor bezoekers moeilijk te beleven is, omdat de ruggen beperkt zichtbaar zijn in het landschap.” Ja, er is de Hondsrug in het midden, maar zelfs die valt nauwelijks op. En dus stellen de makers van het Masterplan kleine landschappelijke ingrepen voor, die voor een betere beleving moeten zorgen.

Complex

Eén zin in het plan is veelzeggend: ‘Bewoners en bezoekers ervaren de huidige structuur van expeditiepoorten en hotspots met vele verhaallijnen als complex’. De zin op zich is al complex, laat staan dat de gewone bezoeker op deze manier over de drempel is te halen. De structuur moet eenvoudiger, en het masterplan moet daar voor de komende tien jaar handvatten voor bieden.

De Honsrug heeft inmiddels zowel de Geopark- als de UNESCO-status, respectievelijk in 2013 en 2015 binnengesleept. Die laatste werd de Hondsrug in de schoot geworpen toen alle geoparken ter wereld van het UNESCO-stempel werden voorzien. Het Drentse gebied heeft volgens de Stichting Geopark de Hondsrug een internationale aantrekkingskracht - een cultuurlandschap dat in de loop van vele duizenden jaren door mensenhanden is gevormd.

Extra toeristen

Dat leverde tot dusver 10% extra toeristen op, aldus het masterplan, maar om die te behouden en uit te breiden moet de Hondsrug een eigen identiteit krijgen. Daarvoor heeft de stichting zichzelf verschillende opdrachten gesteld. Die variëren van het versterken van de beleving van de Hondsrug, bijvoorbeeld door oude routes over de Hondsrug nieuw leven in te blazen en het unieke nederzettingenpatroon zichtbaar te maken, tot verbetering van de educatie naar scholen. En van het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek tot de inzet van virtual reality, om bij de tijd te blijven.

Niet dat er niks gebeurd is tot dusverre. Er zijn de expeditiepoorten met elk een eigen thema, er zijn hotspots, boekjes en een app. Maar het is allemaal te divers en samenhang ontbreekt. Voorbeeld is de app die AnnoDrenthe heet en waarvan het geopark slechts een onderdeeltje is. De stichting wijst er in het masterplan op dat de status van UNESCO Global-park iedere vier jaar wordt getoetst en dat een goede monitoring van de bescherming van het landschap door de terreinbeheerders noodzakelijk is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.