Petra Lueb en Anneke Bloemen geven het bord aan leerlingen van OBS Sprinkels in Meppel, de oude basisschool van hun nichtje en dochter Fleur Bloemen. Foto: Pedro Sluiter Foto

Gepeste Fleur Bloemen (15) stapte uit het leven, haar gedicht moet pesters stoppen

Petra Lueb en Anneke Bloemen geven het bord aan leerlingen van OBS Sprinkels in Meppel, de oude basisschool van hun nichtje en dochter Fleur Bloemen. Foto: Pedro Sluiter Foto

Fleur Bloemen uit Staphorst maakte in 2012 op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven omdat ze werd gepest op haar school in Meppel. Om te waarschuwen voor de gevolgen van pestgedrag maakte haar familie een herdenkingsbord dat op basisscholen wordt opgehangen.

Het eerste bord werd maandag overhandigd aan OBS Sprinkels in Meppel, de nieuwe naam van de Zuiderschool waar Fleur naar school ging.

Op het bord staat een gedicht over pesten waarmee Fleur twee jaar voor haar dood een poëziewedstrijd won.

Het gedicht van Fleur Bloemen

Op mijn vorige school, ben ik erg gepest
Ik was anders dan de anderen, anders dan de rest
Ik weet niet waarom, het begon als een spel
Het liep uit de hand, en eindigde voor mij in een hel

Het ging drie jaar door
En niet alleen schelden, wat ik elke dag hoor
Ik had er genoeg van, het zat mij tot hier
Nu ben ik daar weg, met heel veel plezier

Diep van binnen ben ik bang,
want straks herhaalt het zich weer
Dan voel ik die pijn weer,
en dat wil ik nooit meer.

Tante: Fleur werd stelselmatig gepest

,,Ze werd stelselmatig gepest op de basisschool. Toen ze dit gedicht schreef, zat ze op de middelbare school en was ze eigenlijk heel gelukkig”, vertelt haar tante Petra Lueb. ,,Ze was wel heel bang dat het pesten terug zou komen en helaas is dat de waarheid geworden.”

De Fleur Bloemen Stichting

Na de dood van Fleur in december 2012 richtten familieleden de Fleur Bloemen Stichting op. Met deze stichting willen zij aandacht vragen voor pestgedrag, onder andere met dit bord. ,,We vinden het heel belangrijk dat alle scholen in Nederland dit bord aanschaffen, want dit kan preventief werken”, verklaart Lueb.

Anneke Bloemen, moeder van Fleur, merkt dat het plaatsen van het bord gelijk wat doet met de leerlingen van de school. ,,Ik was net in gesprek met een paar kinderen van groep 7 en zij hebben al heel erg hun mening over pesten. Ze hebben het er gelijk over, dat is wel heel mooi.”

Schooldirecteur in Meppel: ‘Verschrikkelijk’

Wout van der Wolde, directeur van OBS Sprinkels, vindt het goed om op school aandacht te hebben voor pesten. ,,Vandaar dat wij dit bord graag op school willen. Het hele gebeuren rondom Fleur is natuurlijk verschrikkelijk.”

Van der Wolde: ,,Dit heeft ons en andere scholen in Meppel wel aan het denken gezet en bewust leren omgaan met het voorkomen van pesten. We doen ook mee aan het programma voor een vreedzame school, waarbij dit onder andere ter sprake komt. We hopen uiteindelijk een school te zijn waar zo min mogelijk gepest wordt.”

Tot nu toe zestig borden, hoop op meer

De stichting hoopt dat het bord in de toekomst op veel scholen verdeeld over heel Nederland hangt. ,,Op dit moment staat de teller op zestig borden die al gefinancierd zijn en een bedrijf in Limburg wil ook borden sponsoren voor de basisscholen uit die regio. We willen dat dit zich als een olievlek over de scholen verspreidt.”

Daarnaast geeft de stichting presentaties op basisscholen. ,,We hebben zelf een programma ontwikkeld voor basisschoolleerlingen waarbij we op een laagdrempelige manier uitleggen wat er is gebeurd met Fleur. Daarna gaan we iets met bloemen knutselen, wat de kinderen dan weer weg kunnen geven aan anderen met daarbij een compliment”, legt Lueb uit.

Een programma om pesten te voorkomen

Ook is er een voorlichtingsprogramma voor het voortgezet onderwijs in de maak. Lueb: ,,We zijn daar samen met voorlichtingsbureau Koop en Co mee bezig. De bedoeling is dat daar ook acteurs bij betrokken zijn en dat we daarmee langs scholen gaan om het verhaal van Fleur duidelijk te maken. Om te voorkomen dat anderen hetzelfde gebeurt.”

menu