Ger de Vos: Scholen blijf experimenten

Ger de Vos (64) heeft gisteren afscheid genomen van COG Drenthe, een van de grootste christelijke Drentse schoolbesturen. Hij gaat met pensioen.

De Vos werd geprezen voor zijn inzet voor de achttien basisscholen waar hij zich als bestuurder de afgelopen 17 jaar sterk voor maakte.

Hij begon ruim veertig jaar geleden als leerkracht, terwijl hij het liefst cameraman bij de televisie was geworden. Voor die opleiding moest hij echter naar Amsterdam en dat vonden zijn ouders te gortig. Dus werd het pabo De Eekhorst in Assen.

Hij werd leerkracht bij basisschool De Vuurvogel in Assen, gaf les in Vlaardingen en kwam bij basisschool De Wegwijzer in Westerbork terecht. Daar werd hij ook directeur.

De Vos werd bij zijn afscheid door collega’s gekenmerkt als een eigenwijs, soms wat chaotische man. Als gul, een harde werker en levensgenieter. Hij begon zijn onderwijscarrière ruim veertig jaar geleden. ,,Toen was het zo dat bij bestuursvergaderingen de penningmeester zei: ‘We hebben nog 20.000 gulden op de lopende rekening. We staan er goed voor’, zo haalde hij herinneringen op. ,,Dan knikte iedereen. Dat hadden we de financiën gehad en gingen we over naar het volgende agendapunt.’’ Hij betreurt dat geld nu vaak op de eerste plaats komt, en pas daarna het kind. ,,Dat moet andersom.’’

De Vos was bij COG ook de man van de experimenten. ,,Ik raad dat iedereen aan’’, zo zei hij tegen de bijna tweehonderd onderwijsmensen in de zaal. ,,Of iets lukt, zie je pas achteraf. Echt: alle groten der aarden hebben zo hun resultaten bereikt.’’

Zo begon hij een aparte afdeling voor hoogbegaafden in Assen waar nu ruim honderd kinderen naar school gaan. Daarnaast hielp hij de kwaliteit van het Drentse onderwijs te verbeteren en veel COG-scholen werden voorzien van computers en iPads.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.