Gerdien Verschoor is nieuwe directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Gerdien Verschoor is per 1 juli de directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Haar benoeming is vandaag bekendgemaakt.

Nieuwe directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork: 'Ik dacht meteen: dit is mijn baan'
Lees verder

Gerdien Verschoor volgt per 1 juli Dirk Mulder op. Na een carrière van 33 jaar bij het Herinneringscentrum gaat hij met pensioen.

Kunsthistorica en auteur

Verschoor (1963) is kunsthistorica en auteur. Sinds 2005 is ze directeur van CODART, het internationale netwerk voor museumconservatoren van Vlaamse en Nederlandse kunst. Daarvoor was ze conservator bij museum de Fundatie in Zwolle.

Polen

Verschoor woonde jarenlang in Polen, waar ze cultureel attaché voor de Nederlandse ambassade was. In laatstgenoemde functie was ze verantwoordelijk voor dossiers die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

Ze schreef twee romans (De draad en de vliegende naald en De kop van Oskar Wronski) en een non-fictie boek waarin de oorlog een grote rol speelt. Een derde roman van haar hand verschijnt binnenkort.

Bestuursfuncties

Verschoor bekleedt verschillende bestuursfuncties bij culturele organisaties. Ze was tot voor kort lid van de restitutiecommissie, die adviseert over claims op nazi-roofkunst. Nu ze is benoemd tot directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, legt ze die functie neer.

‘Voorrecht’

Verschoor noemt het een ‘voorrecht’ het stokje van Dirk Mulder over te mogen nemen. ,,Ik zie ernaar uit om straks samen met het team en de vele betrokkenen richting te geven aan de toekomst van deze betekenisvolle plek”, zegt ze in een schriftelijke reactie op haar benoeming.

‘Droomkandidaat’

De voorzitter van de Raad van Toezicht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Doeko Bosscher, noemt Gerdien Verschoor een droomkandidaat.

„Ik ben een Groninger - dan neem je niet snel dit soort woorden in mond. Maar ja, Verschoor heeft alles wat we zochten. Ervaring in de museale wereld, ervaring als diplomaat, ervaring met het runnen van een organisatie: ze heeft alles in huis wat haar geschikt maakt om dit best wel ingewikkelde museum te leiden.”

Gevoelig

Met ‘ingewikkeld’ bedoelt Bosscher dat herinneringscentra voortdurend moeten inspelen op veranderende stemmingen in de maatschappij. „Het is gevoelige materie waar je met heel veel respect en kennis van zaken mee om moet gaan. De toekomst is best wel ongewis: je weet nooit hoe het publiek in de toekomst wil herinneren. Daarvoor is flexibiliteit nodig. Ook dat heeft zij.”

Verbouwing

Het Herinneringscentrum staat aan de vooravond van een grote verbouwing, die een verdubbeling van het vloeroppervlak omvat. Huidig directeur Dirk Mulder richt zich nu vooral op het rond krijgen van de financiering. „Inhoudelijk kan ze op die verbouwing een flinke stempel drukken”, stelt Bosscher.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.