Het steegje in Roden is zo’n 50 meter lang. Foto: DVHN

Geruchtmakend zedenmisdrijf houdt Roden in zijn greep: 'Ik ben er nog steeds helemaal naar van'

Het steegje in Roden is zo’n 50 meter lang. Foto: DVHN

Buurtbewoners zijn ontdaan door het zedenmisdrijf in een steegje middenin Roden. Een man misbruikte hier op 15 juni een 5-jarig meisje. Dat de dader nog niet is opgepakt, maakt het brinkdorp angstig.

Het steegje waarin het meisje ernstig werd misbruikt, is er een zoals ze veel in dorpen voorkomen. Een binnendoortje van een meter of 50 lang, lopend van de Aukemastraat richting het speeltuintje aan het Nijlandspark. Voor de achterliggende buurt een veelgebruikte route naar het centrum.

Ook op deze eerste julidag lopen en fietsen hier geregeld mensen met boodschappentassen langs. Kinderen zie je nauwelijks. De schommels van het speeltuintje wiegen zachtjes mee met de wind en op de glijbaan en wipwap liggen waterplassen. De vogeltjes fluiten en een kat maakt een rondje door zijn territorium, alsof hier nooit iets aan de hand is geweest.

Onbekende man

Het meisje speelde op die middag van 15 juni met een vriendinnetje, toen ze door een nog onbekende man werd aangesproken. Wat er daarna precies gebeurde kan de politie niet zeggen, maar dat zich in het steegje een ernstig zedenmisdrijf heeft voorgedaan, is zeker. Dat maakt dat de schrik nog altijd voelbaar is onder de buurtbewoners.

„Ik ben er nog steeds helemaal naar van”, zegt een bewoonster van de Aukemastraat, op een steenworp afstand van de bewuste steeg. „In dat speeltuintje komen altijd veel kinderen, allemaal van dat kleine spul. Vreselijk wat dat meisje is overkomen.”

Een camera aan de gevel van een naastgelegen woning heeft duidelijke beelden van de vermoedelijke dader geschoten. Vorige week werden deze getoond in het NPO-programma Opsporing Verzocht . Vrijwel iedereen in de buurt heeft de uitzending bekeken.

„Zeker wel”, beaamt mevrouw Van der Velde, die met haar dochter het steegje uitkomt en op weg is naar het centrum. „Je denkt dat dit in Amsterdam gebeurt, of in Groningen. Niet in een dorp als Roden.”

loading

Van der Velde is door het voorval veel voorzichtiger geworden. „Gisteren had mijn dochter een discoavond op school. Normaal gesproken was ze er zelf heen gefietst, maar nu heb ik haar toch maar even gebracht. Je weet immers maar nooit of deze persoon hier nog rondloopt.”

In het dorp wordt veel gesproken over het misdrijf, maar het blijft vooralsnog gissen naar de dader. „Hij heeft constant heen en weer gefietst en het steegje in de gaten gehouden, zo valt uit de beelden op te maken”, zegt Van der Velde. „We wonen vlakbij, maar hebben niets gemerkt. Totdat al die politie hier ineens in de straat stond. Verschrikkelijk.”

Komt dader uit Roden?

Inmiddels liggen er meer dan honderd tips op het politiebureau. Dat er nog niemand is opgepakt, is opmerkelijk. Zeker gezien de heldere beelden. Het vermoeden in de buurt is daarom dat de dader niet uit Roden komt, of in ieder geval weinig sociale contacten heeft binnen het dorp.

loading

„We hebben verschillende soorten tips binnengekregen, van namen tot aanwijzingen over de fiets van de verdachte”, zegt politiewoordvoerder Paul Heidanus. „De zaak heeft veel prioriteit, maar dat betekent nog niet dat we op dit moment voldoende hebben om iemand als verdachte aan te merken.”

Er bestaat een goed beeld van wat zich die middag heeft afgespeeld, maar de politie kan ter bescherming van het onderzoek niet zeggen in welke richting wordt gezocht. „In elk geval willen we dit zo snel mogelijk oplossen. Voor zowel de familie als de omgeving.”

menu