Wat komt er wel en wat komt er niet in de geschiedeniscanon van Borger-Odoorn? Antwoord op die vraag kan op zijn vroegst pas eind volgend jaar worden beantwoord.

Toch even een open deur intrappen: de hunebedden ontbreken uiteraard niet, laat de gemeentelijke cultuurcoach Erik de Vries weten.

Goedemiddag Erik, waarom een canon voor Borger-Odoorn?

,,Dit initiatief ligt in het verlengde van de Canon van Nederland, waar grote nationale gebeurtenissen aan bod komen. Zoals de Romeinen, Willibrord, de VOC en Napoleon. Een gemeente kan er echter voor kiezen om met een eigen canon de historie in de eigen regio beter voor het voetlicht te krijgen. Zeg maar een klein geschiedenisboek binnen een grotere.”

Uit hoeveel hoofdstukken gaat het canon bestaan?

,,Het streven is zestien zogenoemde vensters, vanaf de prehistorie tot de huidige tijd.”

Liggen al die vensters inmiddels al vast?

,,Nee, daar gaat behoorlijk wat tijd over heen. Samen met onderwijsstichting OPO, het Hunebedcentrum in Borger, de historische vereniging Carspel Oderen, Biblionet en K&C (Kunst en Cultuur) in Assen overleggen we wat aan bod moet komen. Iedereen heeft een drukke agenda, dus we kunnen niet vijf dagen per week spenderen aan de samenstelling.”

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten over wat zeker aan bod gaat komen?

Uiteraard de hunebedden, maar ook het tijdperk van jagers en verzamelaars en de Tweede Wereldoorlog.”

Wat moet volgens jou absoluut worden meegenomen?

,,De Tweede Wereldoorlog vind ik wel een belangrijk hoofdstuk. Er is in dit gebied veel gebeurd, neem bijvoorbeeld het verhaal van het onderduikershol in Valthe. Ook zie je dat veel boeren in de aanloop naar de oorlog sympathiseren met de NSB. Dat was een bijzonder verschijnsel in heel Drenthe. De belofte die de NSB maakte ter bestrijding van de armoede, zorgde ervoor dat veel arme inwoners zich aansloten bij de NSB. Puur om te overleven.”

Waar kun je de canon straks inzien?

,,Het is de bedoeling dat de canon straks via het internet beschikbaar is voor scholen. Want het is vooral bedoeld om de lokale geschiedenis tastbaarder te maken voor het basisonderwijs. Scholieren kunnen dan online een venster aanklikken, waarop er een tekst met bijvoorbeeld beeldmateriaal en een opdracht tevoorschijn komt. Met behulp van de canon krijgen kinderen dus een besef van historische momenten in hun eigen omgeving.”

Komt er ook iets voor de volwassenen? Bijvoorbeeld een boek?

,,Daar kan ik niets over zeggen, maar dat zou een logische stap zijn. Ook om bijvoorbeeld toeristen te enthousiasmeren voor de regio.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe