Geschiedenislesje van Kanaalstreek verpakt in een fietstocht

Al fietsend de historie van de Kanaalstreek opsnuiven. Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn neemt vandaag het eerste voorproefje van de 31 kilometer lange fietsroute.

Hij is vanmiddag kopman van een klein pelotonnetje dat een klein deel van de 31 kilometer lange fietsroute rijdt. Een routeboekje op formaat A5 is voor 50 cent verkrijgbaar bij dorpsgebouw Noorderbreedte en een groot aantal winkels in Nieuw-Buinen.

Tientallen uren vrijwilligerswerk

Ziedaar het resultaat van een knap staaltje liefdewerk oud papier, dat Dorpsbelangen heeft opgezet met de Historische Vereniging Nieuw-Buinen/Buinerveen. Zij ontvangen geen enkele tegenprestatie voor de tientallen uren vrijwilligerswerk die ze er in hebben gestoken. De opbrengst van de boekjes is voor degene die ze verkoopt. ,,Tijdens het verenigingsoverleg rees de vraag: hoe kunnen wij ons dorp promoten? Zo kwam dit idee naar voren”, legt Derk Smit, voorzitter van Dorpsbelangen Nieuw-Buinen, uit.

Verborgen pareltjes van het veen

Een vierkoppige commissie onder leiding van Smit zette de schouders er onder. Smit nam het voortouw bij het uitstippelen van de route. Wie hem fietst ziet op zijn tochtje door de Kanaalstreek een keur aan historische hotspots aan zich voorbijtrekken. Van het Streekhistorisch Centrum, het oude vrachtship Jatri en de pianola’s, harmoniums en draaiorgels van museum Musica in Stadskanaal tot het aardewerkmuseum Goedewaagen in Nieuw-Buinen en verborgen pareltjes in het veen waar de doorsnee passant niet direct het oog op zou vallen.

 Wat te denken bijvoorbeeld van de in 1878 gebouwde villa Flora aan het Zuiderdiep, waar directeur Thöne van de gelijknamige glasfabriek heeft gewoond, met in de voortuin het beeld van Vrouwe Fortuna? Of de vorstelijke boerderij waar de familie Meursing, ook een van de hoofdrolspelers in de roemrijke historie van de glasindustrie van het 215 jaar oude dorp, heeft gewoond?

Routeboekje

In het bijbehorende boekje is als vanzelfsprekend de route beschreven en in kaart gebracht. Daarnaast is het doorspekt met foto’s van historische gebouwen en locaties uit het archief van wijlen Menno Hilverts. Jacco Pranger plaatste namens de historische vereniging alle bezienswaardigheden in historisch perspectief. Historische vereniging en Dorpsbelangen hopen hiermee vooral het dorp een toeristische impuls te geven. Pranger: ,,Maar daarnaast is het ook leuk voor jonge gezinnen om de route met hun kinderen te rijden. Zo steken ze heel wat op van de geschiedenis van hun eigen leefomgeving.”

Een select gezelschap onder wie burgemeester Jan Seton wijdt vanmiddag de route in. Hij zwaait de initiatiefnemers alle lof toe. ,,Zo’n mooi initiatief is het waard om te promoten. Er is hard gewerkt om een mooie fietsroute te ontwikkelen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.