Gesjoemel: vervolging ex-gerechtsdeurwaarder

ASSEN Een 64-jarige ex-gerechtsdeurwaarder uit Assen wordt strafrechtelijk vervolgd voor verduistering. De man zou geld van klanten hebben gebruikt voor privédoeleinden.

Ook zou de Assenaar zijn functie als openbaar ambtenaar hebben misbruikt door klanten onterecht kosten in rekening te brengen. Bij de rechtbank in Assen was gisteren een zogeheten regiezitting in de strafzaak tegen de voormalig deurwaarder.

De verdachte zelf kwam niet aan het woord. Voor zover bekend vindt hij dat hem strafrechtelijk niets te verwijten valt. Zijn advocaat Willem Bierens en de officier van justitie konden onderzoekswensen indienen, maar geen van beiden gaf aan aanvullend onderzoek nodig te achten.

De tuchtrechter heeft de Assenaar bijna vier jaar geleden uit zijn beroep gezet. Hij was eerder al twee keer geschorst. De toenmalige deurwaarder gebruikte geld dat geïnd werd voor klanten om tekorten in zijn eigen boekhouding te verdoezelen. In december 2014 is de ex-deurwaarder failliet verklaard. Zijn kantoor verkeerde al langere tijd in ernstige financiële problemen.

Tijdens het onderzoek door Bureau Financieel Toezicht bedroeg het tekort op de derdengeldenrekening 370.000 euro. Op die rekening kwam het geld binnen dat hij namens klanten, schuldeisers, inde. Dat geld moest blijven staan tot het aan de klanten werd uitbetaald. De Assenaar beloofde de rekening aan te vullen. Maar het tekort is volgens de curator in het faillissement uiteindelijk opgelopen tot ruim 800.000 euro.

Hoeveel geld de verdachte in totaal zou hebben verduisterd, kon de officier van justitie gisteren niet zeggen. Wanneer de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend. De rechtbank verwacht dat het nog zeker enkele maanden gaat duren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.