Gesteggel over supermarkt in Zuidlaren: 'Niemand die het nog snapt'

Albert Heijn Zuidlaren beraadt zich nog steeds op een reactie op het hoger beroep van de gemeente Tynaarlo tegen de tijdelijke supermarkt. Intussen reageren inwoners en ondernemers met onbegrip op de zet van hun gemeente.

Het hoger beroep tegen het vonnis van rechter Jaap de Vroome stelt franchisenemer Hans Hendrikse en Ahold Vastgoed voor een dilemma. Als de gemeente het hoger beroep wint, betekent dit dat ze de tijdelijke winkel op het terrein van de Prins Bernhardhoeve (PBH) voortijdig moeten slopen. Dinsdag Ahold en Hendrikse met een reactie komen, maar aan het eind van de dag waren ze er nog niet uit.

‘Niemand die het nog snapt’

In Zuidlaren zelf bestaat weinig begrip voor de stappen van de gemeente. ,,Je moet je verlies nemen.’’ ,,...weer nieuwe onzekerheid voor AH en de inwoners van Zuidlaren...’’ ,,Niemand die het nog snapt’’, zo luiden enkele reacties op Twitter.

Ook de Zuidlaarder ondernemersvereniging VOZ snapt niet waarom de gemeente maar blijft procederen tegen Albert Heijn. ,,Een overheid moet betrouwbaar zijn’’, zegt voorzitter Rinse Dijkstra. Tynaarlo moet het vonnis gewoon uitvoeren.’’

‘Tijdelijke winkel haalt tempo uit plannen’

De gemeente publiceerde maandag een uitgebreide verklaring waarom zij tegen het vonnis in hoger beroep gaat. Tynaarlo wil vaart maken met een mooi plan voor het hele centrum van Zuidlaren en daarbij staat een tijdelijke winkel van AH letterlijk en figuurlijk in de weg. ,,Het haalt het tempo uit de plannen’’, zegt wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo). ,,En Zuidlaren heeft lang genoeg gewacht.’’

De tijdelijke winkel zal volgens de gemeente ook nadelig zijn voor de andere ondernemers in het dorp. Op dit punt is Rinse Dijkstra van VOZ het niet met hem eens. ,,Op het PBH-terrein is ruimte genoeg.’’ Dijkstra acht de kans van slagen van het gemeentelijk hoger beroep dan ook niet groot.

Wonen met dokter en apotheek om de hoek

De gemeente hoopt ook dat de tijdelijke winkel van AH, die er voor maximaal vier jaar zou moeten staan, niet nodig is als de verbouwing van het centrum snel kan beginnen. Het dorp herbergt echter veel tegengestelde belangen. Zo wil VOZ dat de voorkant van het PBH-terrein uiteindelijk de vestigingsplek wordt van apothekers, fysiotherapeuten en huisartsen. Dit in aanvulling met woningen voor mensen die veel van dergelijke zorg nodig hebben. Albert Heijn moet dan na maximaal vier jaar terugkeren naar de huidige locatie aan de Stationsweg. In de periode dat de tijdelijke winkel op het PBH-terrrein staat, moet er aan de Stationsweg een fikse verbouwing plaatsvinden.

Er ligt echter nog de intentieovereenkomst om drie supermarkten te bouwen op het PBH-terrein. Hoewel Kraaijenbrink op de raadsvergadering van 22 januari verklaarde dat die zo goed als van tafel is, moest hij later erkennen dat die nog steeds geldt. Dijkstra heeft echter zijn twijfels of de supermarktondernemers dit doorzetten. ,,Ze zouden heel fors moeten investeren in parkeergelegenheid. Ik denk niet dat ze dat willen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.