Ben Kwijt, de plek voor opslag van gevonden voorwerpen (met name fietsen) in Emmen, boekte zaterdag een mooi succes met het teruggeven van een twaalf jaar geleden gestolen fiets.

,,Dit zijn nou de momenten waar we het voor doen’’, zegt Harrie Harms vanachter zijn bureau. Tegenover hem zitten meneer en mevrouw Beijaard. Ze waren zaterdagochtend vanuit De Meern (vlakbij Utrecht) met de auto naar Emmen gereden, fietsendrager op de trekhaak. Donderdag had mijnheer Beijaard de voor hem volstrekt onbekende Harms aan de telefoon.

,,Ik dacht eerst, wat wil wil die vent?’’

En toen viel het kwartje. De in 2008 op de piekenkermis in Utrecht gestolen en destijds zo goed als nieuwe Gazelle herenfiets van Beijaard was teruggevonden in de Emmer wijk Bargeres.

Op 13 juli 2008 deed Beijaard aangifte van de diefstal. Die aangifte kwam vorige week meteen naar boven in het systeem, toen het framenummer werd gecontroleerd. ,,Nog een geluk dat jullie nog op hetzelfde adres wonen en dat het telefoonnummer nog hetzelfde was’’, zegt Harms.

‘Ze komen aanrijden met een busje, fietsen erin en weg zijn ze’

Mevrouw Beijaard weet het nog als de dag van gisteren. ,,We hadden allerlei lekkere dingen gekocht, de handen vol met eten, we kwamen bij de plek waar onze fietsen stonden, was er eentje weg. Ik kon die kersen wel tegen de muur gooien, zo boos was ik.’’

Haar man: ,,Als je weet hoe dat in Utrecht gaat. Ze komen aanrijden met een busje, fietsen erin en ze zijn weg. Ja, dan kan zo’n fiets ook hier terechtkomen natuurlijk.’’

Beijaard heeft al lang een andere fiets, daar gaat het hem niet om, de Gazelle gaat waarschijnlijk naar hun kleinzoon. ,,Maar als ze na zoveel jaar je gestolen fiets terugvinden, wil je hem ook ophalen. Bovendien wilden we toch al binnenkort deze kant op voor een bezoekje.’’

Ben Kwijt, sinds 2007 in Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn

Harms boekt een paar keer per jaar een soortgelijk succes. Meestal komen mensen van dichterbij om te kijken of hun fiets ook staat opgeslagen in het pand van Ben Kwijt, aan de Prins Hendrikweg in Emmen. ,,Dit jaar hadden we in Emmen 217 aangiftes, 107 fietsen zijn teruggekomen’’, zegt politie-inspecteur Simon Westerhof.

Sinds 2007 registreert en beheert de stichting Veiligheidszorg Drenthe onder de naam Ben Kwijt gevonden en verloren voorwerpen voor Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Ze is ook verantwoordelijk voor het ‘schoonhouden’ van stationslocaties en het opruimen van zwerffietsen.

Van oudsher gaven gemeenten het beheer van gevonden voorwerpen in handen van de politie. Maar eind 2006 moest het tarief te ver omhoog om kostendekkend te zijn. Ben Kwijt, het alternatief, functioneert naar ieders tevredenheid knikt Westerhof. ,,En ik heb hier twee mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan het werk’’, voegt Harms trots toe.

,,We zullen uw fiets even uit het systeem halen’’, zegt Westerhof. Met een knipoog: ,,Anders wordt u bij een controle nog eens aangehouden voor diefstal.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe