Gevangenen Veenhuizen oogsten in najaar eerste hop voor bierbrouwerij

De hoptuin bij de gevangenis in Veenhuizen is geopend. De hop is bestemd voor bierbrouwerij Maallust in het dorp.

De laatste van de 5200 planten voor de hoptuin van de gevangenis in Veenhuizen zitten in de grond.

Gedeputeerde Henk Jumelet, gevangenisdirecteur Marie-Anne de Groot, burgemeester Klaas Smid van Noordenveld en Henk Timmerman van Maallust pootten woensdag de laatste stekken.

Groene hop

In september hoopt brouwerij Maallust het eerste biertje gebrouwen met hop uit Veenhuizen te kunnen schenken. De Vreemdeling, met groene hop.

,,Groene hop is de eerste hop die wordt geoogst. Die is nog niet gedroogd”, legt Henk Timmerman van Maallust uit. Hij is mede-initiatiefnemer van de hoptuin van 65 bij 340 meter achter gevangenis Norgerhaven.

De Vreemdeling zal niet alleen met hop uit Veenhuizen worden gebrouwen. ,,We gebruiken meestal twee of drie soorten per bierbrouwsel.”

Houten palen van zes meter hoog

In de hoptuin zijn tientallen houten palen van zes meter hoog schuin geplaatst. Over de palen is draad gespannen, waaraan een leidraad naar beneden komt te hangen waarlangs de hop moet groeien.

Timmerman verwacht dit jaar 1000 kilo te kunnen oogsten.

De hoptuin maakt deel uit van het agrarisch bedrijf van Veenhuizen. Daar werken gedetineerden, klanten van de reclassering, maar ook mensen met een verblijfsvergunning. ,,Die leren zo sneller de Nederlandse taal”, zegt gevangenisdirecteur Marie-Anne de Groot.

Plukmachine

Zij helpen samen mee met het onderhoud van de hoptuin en de oogst. Daarvoor wil Maallust een plukmachine uit Frankrijk aanschaffen.

De provincie Drenthe draagt 75.000 euro bij aan de verbouw van het voor deze regio nieuwe gewas.

,,We doen dat in het kader van het project boer, bord en bloemenvaas. Om vernieuwingen een kans te geven. In Veenhuizen spreken we van boer, bord en bier”, aldus gedeputeerde Henk Jumelet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.