Gevangenis Esserheem beste bajes om te zitten

Gedetineerden zitten het liefst opgesloten in gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Dat blijkt uit een enquête van de Universiteit Leiden.

Luchtplaats

Met name de grote luchtplaats in het hart van het carrévormige Esserheem scoort goed. De van gras en bomen voorziene binnenplaats is geliefd bij gedetineerden. Er zijn basketbal–, voetbal– en tennisveldjes aangelegd. Die worden intensief gebruikt. Als gevangenen van hun cel naar de fitnessruimte, de bibliotheek of andere activiteiten gaan, moeten ze de luchtplaats oversteken. Hun dagprogramma is zo ingevuld dat ze twee uur op de binnenplaats van Esserheem kunnen doorbrengen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft de Universiteit Leiden onderzoek naar het leefklimaat in gevangenissen laten verrichten. Er zijn 1380 gedetineerden in negen gevangenissen in ons land ondervraagd, zo staat beschreven in een artikel over het onderzoek in het blad De Bonjo. Bonjo is een vereniging die de belangen behartigt van gedetineerden en ex-gedetineerden.

Zonder begeleiding

In tegenstelling tot andere, vaak nieuwe gevangenissen is de luchtplaats van Esserheem het centrum van de bajes. Gedetineerden kunnen zonder begeleiding vanuit hun cel naar de binnenplaats lopen en zelf bepalen hoeveel tijd zij buiten doorbrengen. Ze kunnen in Esserheem meer tijd in de buitenlucht doorbrengen dan in andere gevangenissen. Dat geeft minder stress en spanning, geven ze aan in het onderzoek.

De gevangenis in Veenhuizen scoort ook goed op het gebied van onderwijs. Gepensioneerde leraren geven les en bieden gedetineerden de kans een mbo-, havo- of vwo-diploma te halen. De onderwijsafdeling heeft een examinator die tentamens afneemt van de Open Universiteit.

Esserheem heeft een eigen keuken van waaruit vers eten wordt verstrekt. ,,Geen zwarte bakken dus.” Het is de enige gevangenis in Nederland waar gedetineerden niet klagen over het eten.

Familiekamer

Gevangenen met familie in het buitenland kunnen een half uur per week via Skype contact hebben. Daarnaast beschikt Esserheem over een familiekamer waar de gedetineerde vader elke maand een tijdje met zijn kinderen kan doorbrengen. Voor sommige moeders is het gezien de decentrale ligging van Veenhuizen moeilijk hun kind naar de gevangenis te brengen. Daarom worden vrijwilligers ingezet bij het vervoer van de kinderen.

Norgerhaven, de andere gevangenis in Veenhuizen, is niet meegenomen in het onderzoek. Daar verblijven Noorse gedetineerden en die zijn buiten het onderzoek gelaten. Dat geldt ook voor de gevangenis in Ter Apel, waar vreemdelingen een straf uitzitten en worden uitgezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.