Bijna alle 240 gedetineerden in gevangenis Esserheem in Veenhuizen zitten in quarantaine op hun eigen cel. Gevangenen en personeel zijn positief getest op corona.

Drie gedetineerden en vier personeelsleden zijn afgelopen week positief getest op corona. Sinds woensdagavond zijn bijna alle afdelingen van Esserheem tien dagen in quarantaine gegaan.

Alleen voor de afdeling voor ‘zeer beperkt beveiligde inrichting’ met 24 plekken gelden de beperkingen niet. Die is strikt gescheiden van de andere afdelingen en hier zijn geen besmettingen geconstateerd. Opmerkelijk, begin februari was er juist op deze afdeling, waar gedetineerden buiten de gevangenis werken, een corona-uitbraak.

Op eigen cel, geen dagprogramma

De overige gedetineerden in Esserheem moeten op hun eigen cel blijven en mogen niet deelnemen aan het normale dagprogramma, zoals werken op de arbeidsafdeling of sporten. Zo probeert Esserheem verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Omdat de besmettingen zich niet beperken tot één afdeling is, in overleg met de GGD, besloten om nagenoeg de hele gevangenis in quarantaine te plaatsen.

Een aantal gedetineerden zit sinds dinsdag al noodgedwongen de hele dag in de eigen cel. Twee afdelingen zijn toen al in quarantaine gegaan, omdat er vier personeelsleden besmet bleken te zijn.

Vervelend en ingrijpend

Plaatsvervangend vestigingsdirecteur Ingmar Klooster van Veenhuizen noemt het in quarantaine plaatsen van bijna de hele inrichting een ‘ingrijpende, vervelende maar noodzakelijke maatregel’. ,,De meeste gedetineerden begrijpen goed dat dit nodig is voor hun gezondheid.”

Nu de gevangenen niet kunnen deelnemen aan het dagprogramma, wordt het verblijf in de eigen cel wat aangenamer gemaakt. Via het interne videokanaal worden extra films vertoond.

In Norgerhaven, de andere gevangenis in Veenhuizen, gingen vorige maand twee afdelingen in quarantaine nadat een gedetineerde positief testte op corona.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe