Gevangenis Esserheem in Veenhuizen is uit quarantaine. De gedetineerden zitten niet langer noodgedwongen de hele dag in hun cel.

Vorige week is een aantal personeelsleden en gedetineerden van Esserheem positief getest op corona. Daarop besloot de directie, in overleg met de GGD, de hele gevangenis in quarantaine te plaatsen, met uitzondering van één afdeling. Ruim 200 gedetineerden in Esserheem moesten op hun cel blijven.

De afgelopen dagen zijn 68 gedetineerden tweemaal getest op het coronavirus. Zij hadden contact gehad met besmet personeel of besmette medegevangenen. Omdat alle testen negatief waren, heeft de directie besloten het dagprogramma vandaag weer volledig op te starten. Omdat de negatieve testuitslagen maandag al bekend waren, mochten gedetineerden toen weer uit de cel om te luchten, te douchen en te bellen met familie.

Dagprogramma

Vanaf dinsdag geldt het reguliere dagprogramma weer. Gedetineerden kunnen bijvoorbeeld weer aan het werk bij het arbeidsbedrijf van Esserheem. Vijf gedetineerden wilden niet meewerken aan een tweede test. Zij moeten de tien dagen quarantaine vol maken en blijven tot en met vrijdag ingesloten in hun eigen cel en mogen niet deelnemen aan het dagprogramma.

,,We kunnen en willen niemand dwingen om getest te worden”, zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Ingmar Klooster van de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen. ,,We willen zeker weten dat ze geen gezondheidsklachten krijgen en dus geen risico vormen voor hun omgeving.”

Eén nieuwe besmetting onder personeel

Onder het personeel van Esserheem heeft zich afgelopen weekend nog één nieuwe besmetting voorgedaan. Deze persoon was uit voorzorg al thuisgebleven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe