Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen is weer een Nederlandse gevangenis (+video)

Zo ziet gevangenis Norgerhaven er van binnen uit. Video: Renate Winkel

De Noren ruimen hun bureaus op, de Nederlanders geven de cellen van Norgerhaven een poetsbeurt. De gevangenis in Veenhuizen is vrijdagmiddag weer van Nederland. Dan is de sleuteloverdracht.

De telefoons hangen weer in de gang. Omgeven met een blauwe kap. Hier voeren Nederlandse gevangenen vanaf volgende week hun telefoongesprekken.

Hoe anders was dat bij de Noorse gevangenen in Norgerhaven. Die konden met een looptelefoon tien nummers opgeven en bellen in hun cel. Het gaf hen meer privacy.

Het zijn kleine verschillen tussen het Nederlandse en Noorse gevangenissysteem. ,,We vinden het telefoonsysteem van de Noren mooi en willen proberen het hier ingevoerd te krijgen”, zegt Jan Roelof van der Spoel, de Nederlandse directeur van Norgerhaven.

Veenhuizen: gevangenis Norgerhaven. Foto: Rens Hooyenga

Bewondering

Op hun beurt hebben de Noren bewondering voor de bejegening van hun gevangenen door de Nederlandse bewaarders.

,,Ze tonen respect voor de gevangenen en zijn relaxter. Het geeft een betere sfeer. Misschien komt dat door hun leeftijd. Ze zijn wat ouder dan de bewaarders in Noorwegen.”, zegt Karl Hillesland de Noorse directeur van Norgerhaven.

Van der Spoel en Hillesland hebben hun bevindingen op papier gezet en donderdagmiddag was er in de gevangenis een symposium over hun ervaringen.

Vrijdag draagt de Noorse staatssecretaris van Justitie de sleutel van Norgerhaven over aan Monique Schippers, divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring van ons land.

Tv met cd-speler

Nog zo’n mooi verschil tussen het Nederlandse en Noorse gevangenissysteem. Noorse gevangenen mogen een tv met dvd-speler in hun cel, de Nederlandse alleen een tv. In de 242 cellen van Norgerhaven zijn alle Noorse tv’s vervangen.

Maar de Nederlandse gevangene mag wel een radio meenemen in zijn cel. Een Noorse gedetineerde niet. ,,We vinden het wel jammer dat die radio’s er straks weer zijn. Het was zo lekker rustig”, zegt bewaarder Rudy.

Hij geeft een rondleiding door Norgerhaven, waar de afgelopen drie jaar Noorse gevangenen zijn ondergebracht. Zijn broek zit onder de verfvlekken. ,,We zijn aan het schilderen. Dat doen we zelf.”

Veenhuizen: gevangenis Norgerhaven. Foto: Rens Hooyenga

Grote schoonmaak

De laatste Noorse gevangenen vertrokken veertien dagen geleden. De cellen staan nog leeg en dat grijpt Justitie aan om Norgerhaven een grote schoonmaakbeurt te geven.

Niet dat Noren smeerkezen waren. Integendeel, zegt bewaarder Rudy. ,,Ze waren heel netjes. De gangen zagen er altijd keurig uit. Die maakten de gevangenen zelf schoon. Het was voor hen een erebaantje. Als we hoog bezoek uit Den Haag kregen, hoefden we nooit te zeggen ruim de boel even op.”

De tien man sterke Noorse staf van Karl Hillesland bergt alle papieren op en sluit de Noorse computers af. Het zijn de laatste dagen van drie jaren Nederland.

Hillesland woonde met zijn vrouw in Haren. Hij zag bij wijze van spreken de Noorse gevangenen overvliegen als ze met het vliegtuig vanuit Noorwegen op Groningen Airport Eelde aankwamen. Er zijn de afgelopen drie jaar 84 vluchten uitgevoerd van Oslo naar Eelde en andersom.

Fiets

Hillesland heeft veel gefietst in het Noorden en bezocht onder meer de Waddeneilanden. ,,Erg mooi. Wat mij opvalt is dat jullie de fiets dagelijks gebruiken. Voor naar school of naar het werk of gewoon een stukje fietsen bij mooi weer. Ik ga mijn collega’s in Noorwegen stimuleren vaker de fiets te gebruiken.”

In Norgerhaven herinneren straks slechts de vergaderzalen aan het verblijf van de Noren. Ze blijven de namen dragen van plaatsen met Noorse gevangenissen, zoals Ullersmo, Bergen en Trondheim.

Vrijdagavond is er een feest voor het Nederlandse en Noorse personeel in Veenhuizen in een tent op de grote binnenplaats van Norgerhaven. Een doorstartfeest met muziek van Papa di Grazzi.

,,We mogen best een feestje vieren, want het was spannend of Norgerhaven open zou blijven na het vertrek van de Noren”, zegt Van der Spoel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.