Gevangenis Veenhuizen gaat samenwerking aan met Sportvisserij Nederland en laat gedetineerden vissen

Door Sportvisserij Groningen Drenthe zijn eerder dit jaar karpers uitgezet in het (vis)water van PI Veenhuizen Foto: PI Veenhuizen

De penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen gaat samenwerken met Sportvisserij Nederland. Voor gevangenen worden binnenkort verschillende hengelsportactiviteiten opgezet. Door te vissen moeten de re-integratiekansen van gedetineerden worden vergroot.

De gevangenis krijgt een viscommissie die verantwoordelijk wordt voor het organiseren van de sport. De leden bestaan uit gedetineerden, personeelsleden van PI Veenhuizen en een bestuurslid van de al bestaande Hengelsportvereniging (HSV) Veenhuizen.

‘Het is wetenschappelijk aangetoond dat vissen zorgt voor rust in je hoofd, dat is iets dat gedetineerden goed kunnen gebruiken’, zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Johan Koldenhof van PI Veenhuizen. Volgens hem is vissen een geschikte activiteit voor zelfreflectie en het leren omgaan met successen en teleurstellingen.

Zeven gevangenismedewerkers zijn door Sportvisserij Nederland opgeleid tot visinstructeur. Gedetineerden hebben ook de mogelijkheid om deze opleiding te volgen.

Karpers uitgezet

De gedetineerden vissen binnen de muren van de gevangenis. Eerder dit jaar heeft Sportvisserij Groningen Drenthe een aantal karpers in het water uitgezet. De Harkboot in Roden is ook betrokken bij de samenwerking met de gevangenis. Het bedrijf zorgt voor viswateronderhoud en verwijdert overmatige waterplantengroei. Gedetineerden kunnen bij het bedrijf werkervaring opdoen en maken na hun detentie kans op een betaalde baan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe