Gevecht om pand sportschool nu bij Raad van State

Een van de lelijke plekken in Emmerhout, aan De Haar. Foto: DvhN

De Raad van State gaat bekijken of de gemeente Emmen terecht een vergunning heeft geweigerd voor een winkel op de plek van de voormalige sportschool bij winkelcentrum Emmerhout.

Projectontwikkelaar Jan Kroesen stapte donderdag naar de Raad in Den Haag. Hij vindt niet alleen dat de gemeente onterecht weigert mee te werken: volgens zijn advocaat heeft de gemeente te laat beslist op de vergunningaanvraag. Dat betekent dat de vergunning al automatisch is verleend.

Mocht de Raad oordelen dat de vergunning niet automatisch is verleend, dan resteert dus nog de vraag of de gemeente terecht weigert een vergunning te verlenen. Voor de gemeente is de reden om te weigeren duidelijk. Het bestemmingsplan laat op die plek wel een winkel toe, maar het bouwplan van Kroesen wijkt daar teveel vanaf. Daarnaast ligt er een negatief welstandadvies.

Dat kan volgens een van de rechters van de Raad al voldoende zijn om een vergunning te weigeren. Maar de advocaat van Kroesen noemt het optreden van de gemeente ‘niet fair’. ,,Eigenlijk wil de gemeente hier geen winkel. Dat blijkt uit alles. De gemeente is hier vergeten de winkelbestemming weg te halen.”

Perceel minder waard

Als de gemeente dat nu alsnog doet, kan Kroesen een planschadeclaim indienen. Want dan wordt zijn plan om er een winkel te vestigen de nek omgedraaid en wordt zijn perceel minder waard. Maar zover is de gemeente nog niet gegaan.

Wel blijkt uit woorden van een vertegenwoordigster van de gemeente dat het plan van Kroesen een heet ei is waar men ook niet blij mee is. Aan de overzijde van het pand is al een nieuw winkelcentrum gerealiseerd. Of er behoefte is aan een winkel op de plek van de sportschool is dus nog maar de vraag.

Niet duidelijk wat voor winkel

Maar voor de gemeente is er nog een ander probleem. Kroesen kan niet zeggen welke winkel er zou moeten komen. ,,Ik vraag altijd eerst een cascovergunning om een huurder iets te kunnen bieden”, zegt Kroesen. ,,Daarna moet dan nog een vergunning worden aangevraagd voor de indeling van het pand.” Dat vindt de gemeente te vrijblijvend. ,,We willen weten wat er gaat komen”, zegt een woordvoerster. Dat is alleen al van belang om te weten hoeveel parkeerruimte de winkel vraagt. Zo vraagt een discountsupermarkt meer parkeerplaatsen dan een andersoortige winkel.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

menu