Gevoelige tik voor Tinten Welzijnsgroep

Tinten Welzijnsgroep en haar stichting Peuterwerk mogen niet langer de regie voeren in de stuurgroep die de komst van 61 voorscholen in Emmen voorbereidt.

Dat blijkt uit een brief die het college deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeenteraad stelde eerder deze maand al dat Tinten een te dikke vinger in de pap heeft in de stuurgroep. Het college is het daar nu mee eens en gaat zelf de regie nemen.

Onhoudbare positie

Daarom wordt huidige voorzitter van de stuurgroep Johan Brongers vervangen door de wethouder van onderwijs Bouke Durk Wilms. De positie van Brongers was nagenoeg onhoudbaar geworden na de kritiek van de raadscommissie. Brongers is namelijk óók directeur van Tinten Welzijnsgroep. En van Tinten vond de raad nu juist dat die niet goed samenwerkte met de kinderdagverblijven. Die hebben al meerdere malen laten weten niet serieus te worden genomen bij de totstandkoming van de voorscholen.

Mede daarom belooft het college de kinderdagverblijven in Emmen nu ook een gelijkwaardige positie in de stuurgroep, zodat er gelijkwaardigheid is tussen alle partijen. Om die gelijkwaardigheid voor elkaar te krijgen is Tinten niet alleen het voorzitterschap kwijt, maar is het ook niet langer aanspreekpunt van de stuurgroep. Volgens het college hebben de kinderdagverblijven „voorzichtig positief” gereageerd op de voorstellen.

Werkgroep voorscholen

Nieuw in de plannen wordt de werkgroep voorscholen. Zij moet de vergaderingen voorbereiden en uitvoeringszaken bespreken. Zitting in de werkgroep krijgen de gemeente als secretaris en aanspreekpunt, de stichting Peuterwerk van Tinten en de organisatie van kinderopvang (OKCE). ,,Onder gelijkwaardigheid wordt door het college ook verstaan een gelijkwaardige positie in de verwijsinformatie richting ouders’’, schrijven B&W. Er komt om die reden een onafhankelijk website naar het voorbeeld van de gemeente Amsterdam.

De raad van Emmen buigt zich volgende maand over de veranderingen. Daarmee komt het college tegemoet aan de wens van de raad dat de plannen voor de voorschool geen vertraging mogen oplopen. Fractievoorzitter Raymond Wanders (PvdA), die samen met VVD de kritiek op de gemeentelijke voorschool-plannen aanvoerde, zegt eveneens voorzichtig positief te zijn over de nieuwe ontwikkelingen. ,,Ik ben blij dat het college ons signaal zo serieus heeft opgepakt.’’

Tik op de vingers

Directeur Johan Brongers voelt de wijzigingen niet als een tik op vingers, zegt hij. ,,Ik ben er eigenlijk wel blij mee. In mijn beleving hadden we niet zozeer de regie maar was ik slechts technisch voorzitter van de stuurgroep. De hele bestuurlijke constructie is door de gemeente Emmen opgezet, wij faciliteerden slechts.’’ Hij erkent wel dat de kinderopvang te weinig aan bod is gekomen, het belangrijkste bezwaar van de raad om de wijzigingen voor te stellen. Brongers: ,,Er ging teveel energie zitten in het het reken- en denkwerk om 61 voorscholen te beginnen. Met de kennis van nu zouden we dingen anders hebben gedaan. Ik vind het een goede zaak dat de wethouder nu voorzitter wordt.’’

De voorschool is bedoeld voor peuters van 2,5 tot 4 jaar en dient om de overgang naar de basisschool zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.