Gewapende overval tankstation Emmen voor 'plaag van de middenstand': drie jaar cel geëist

Politie na overval tankstation.

Tegen een 42-jarige man is drie jaar gevangenisstraf geëist voor het plegen van een overval op een tankstation in Emmen. De verdachte wordt wel de plaag van de middenstand in Emmen genoemd omdat hij al vaak is veroordeeld voor overvallen op winkels, tankshops en horeca.

De verdachte, een drugsverslaafde Somalische man die ongewenst vreemdeling is verklaard, verscheen dinsdag niet op de zitting van de rechtbank Assen. Hij zit sinds de overval op het tankstation vast. Rond half drie in middag op 8 augustus kwam een man de tankshop binnen. De medewerker was even weggelopen naar kantoor. Toen hij terugkwam, gooide de man een vies zakje naar hem toe. ,,De medewerker van het tankstation dacht dat hij het zakje moest weggooien”, zei de officier van justitie.

Maar de man zei in gebrekkig Nederlands dat hij er geld in moest doen. De medewerker van het tankstation vulde het zakje met briefjes van twintig. Hij zag dat de overvaller een puntig voorwerp in de rechter jaszak had. Zijn hand had de man in zijn zak en het puntig voorwerp was naar het slachtoffer gericht.

‘Ik wil je geen pijn doen’

De overvaller kwam steeds dichterbij staan. Hij begon harder te roepen en werd dreigender: ,,Kassa open doen. Geld erin, geld erin. Ik wil je geen pijn doen. Opschieten. Ik zweer op mijn moeder.”

De medewerker voelt zich ernstig bedreigd. Hij denkt dat de overvaller bewapend is. Het slachtoffer stopt ook biljetten van vijf en tien euro in de zak. De overvaller gaat er vervolgens vandoor met een buit van bijna 500 euro. De medewerker belt daarna direct de politie en zijn baas. Bij de agenten die ter plaatse komen, gaat direct een lichtje branden als zij het signalement van de overvaller horen: een brildragende donkere man, waarvan het linkeroog scheef staat.

Herkend op camerabeelden

Ook op camerabeelden in de tankshop wordt verdachte herkend door agenten van eerdere overvallen. Na een oproep op Burgernet komen er bruikbare tips binnen. Een uur na de overval wordt de verdachte opgepakt aan de Laan van der Marel in Emmerhout. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

De man heeft een lang strafblad en is al vaak veroordeeld voor diefstallen met geweld en overvallen. In het verleden is bij hem al een chronische posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld. De man leidt een zwervend bestaan. Door de PTSS is hij drugs gaan gebruiken. Hij kan niet uitgezet worden, omdat de overheid van Somalië niet meewerkt aan zijn terugkeer. Zijn advocaat vindt dat er te makkelijk vanuit wordt gegaan dat hij de dader is. Naar haar mening is er onvoldoende onderzoek gedaan. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


menu