Gezamenlijke aanpak afvalwater in Zuidwest-Drenthe

Het afvalwaterbeheer in Zuidwest-Drenthe wordt gestroomlijnd en daardoor niet alleen beter maar in de toekomst mogelijk ook goedkoper.

De vijf gemeenten in Zuidwest-Drenthe en het Overijsselse Steenwijkerland hebben de handen ineen geslagen. Samen met het waterschap Drents Overijsselse Delta is het watertakenplan Fluvius op- en vastgesteld.

Het doel van de samenwerking, die Fluvius is genaamd, is de kwaliteit van de dienstverlening op te krikken en kostenstijging voor burgers en bedrijven te beperken.

,,Ieder houdt zijn rol en taak. Maar het beheer van riolering en afvalwaterzuivering zijn complexe processen. Het is goed dat we elkaar beter kunnen vinden en dat de neuzen dezelfde kant op staan’’, zegt Herald van Gerner, woordvoerder van het waterschap.

Inwoners van Hoogeveen, Meppel, Westerveld, De Wolden, Midden-Drenthe en Steenwijkerland zullen naar verwachting niet direct veel merken van de samenwerking. Gerner: ,,Veel van het werk gebeurt achter de schermen. Dat is en blijft zo. Het gaat om efficiënter werken. Dat werkzaamheden worden afgestemd. Tot dusver was vooral ieder voor zich bezig. De gemeente voerde een klus uit en een jaar later deden wij het nog een keer. Dat willen we voorkomen.’’

Efficiënter werken moet leiden tot een betere dienstverlening en minder kostenstijgingen. Dat merkt de burger dus in zijn portemonnee. Gerner nuanceert: ,,Het zal niet zo zijn dat de waterschapslasten morgen kunnen worden verlaagd. Eerst maar eens zien hoe de samenwerking uitpakt. Mocht het zo zijn dat we op de langere termijn veel geld besparen, dan gaan burgers en bedrijven uiteraard minder betalen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.