Gezin uit Emmen krijgt smartengeld na woninginbraak

De inbraken in Emmen waren niet alleen een kreet om hulp. De verdachte nam waardevolle spullen mee en heeft ze ook verkocht.

,,Hij ging berekenend te werk.” Dat oordeelt de rechtbank over een 20-jarige man die deze zomer in korte tijd vijf woninginbraken heeft gepleegd. Op 17 juni meldde hij zich bij het politiebureau in Emmen. De man zei dat hij opgenomen wilde worden, maar werd weggestuurd. De verdachte kondigde toen al aan dat hij inbraken ging plegen. En dat deed hij ook. Bij een van de gedupeerden werd zijn DNA gevonden.

10.000 euro contant geld gestolen

Een gezin waar is ingebroken, de ouders en twee dochters, krijgt in totaal 900 euro smartengeld. Na de inbraak hebben ze een alarminstallatie gekocht. Ook daarvoor wilde het gezin een vergoeding. Dat is afgewezen door de rechtbank. Ook de vordering van een andere gedupeerde is afgewezen. Bij de inbraak in zijn woning zou 18.000 euro zijn gestolen. Er is 10.000 euro teruggevonden bij de verdachte en teruggegeven aan de gedupeerde. De rechtbank acht niet bewezen dat er een groter bedrag is weggenomen. Het ging om contant geld. De gedupeerde heeft geen bonnetje of ander bewijs met het exacte bedrag.

Stoornis

Meestal sloeg de inbreker overdag toe. Bij de inbraken zijn tv’s, spelcomputers, geld, telefoons en laptops buitgemaakt. De verdachte is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is verstandelijk beperkt en heeft een schizofrene stoornis. Deskundigen stellen dat het risico dat hij opnieuw strafbare feiten gaat plegen groot is, als hij niet behandeld wordt. Aan eerdere behandelingen heeft hij niet goed meewerkt. Toch wil de rechtbank het nog een kans geven.

Opvallend is dat de verdachte het twee weken geleden niet aan kon om bij de strafzaak te zijn. Hij was wel bij de uitspraak. De man is veroordeeld tot veertien maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hij moet naar een forensisch psychiatrische kliniek en daarna naar een instelling voor begeleid wonen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.