Gezocht in Drenthe: 75 eenzame ouderen

Naoberschap United, de maatschappelijke poot van FC Emmen, is samen met partner Huize Odoorn op zoek naar zo’n 75 eenzame ouderen in Drenthe.

,,We willen deze oudere mensen weer het gevoel teruggeven dat ze erbij horen’’, zegt de 22-jarige Jos Schaart, coördinator maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) bij Naoberschap United. Dat is de organisatie die dit voorjaar is opgericht om te laten zien dat FC Emmen ,,meer is dan 90 minuten voetbal”, zoals Schaart het uitdrukt.

Huize Odoorn, een dagbesteding voor ouderen in Odoorn, is al langer partner van Naoberschap United. Schaart: ,,We werden getriggerd door een kop in Dagblad van het Noorden in mei, ‘Bijna de helft van de Drentse ouderen voelt zich eenzaam’. Toen bedachten we dat we op zoek moeten naar die mensen in een poging ze uit hun isolement te halen.’’

Grote vraag is nu hoe: met behulp van onder meer welzijnsorganisaties Sedna en Tinten en huisartsen proberen Huize Odoorn, dat natuurlijk al ervaring heeft met dagbesteding van ouderen, en Naoberschap United in heel Drenthe oudere eenzame mensen op te sporen. Doel is om 75 van hen aan het project mee te laten doen. Daarbij wordt gedacht aan activiteiten als modeshows, boerengolf, een elf-uurtje, walking football, fietsevenementen en de viering van een Oktoberfest. ,,Een aantal van die projecten doen we in groepsverband maar daarnaast willen we ook een parallel programma organiseren om mensen individueel weer wat structuur in het leven te geven’’, zegt Schaart.

Schaart kwam na het behalen van zijn diploma sportmanagement op de Hanzehogeschool via de KNVB, waar hij afstudeerde, in contact met FC Emmen. Hij was er eerst enige tijd trainee en heeft sinds de start van Naoberschap United een vast dienstverband. Schaart woont nog in Groningen maar is vanzelfsprekend een echte fan van FC Emmen geworden. En de promotie naar de eredivisie helpt ook Naoberschap United, weet hij. ,,We gebruiken de kracht en exposure van dit FC Emmen om meer projecten naar ons toe te halen.’’ Het eenzame-ouderenproject wordt mede gefinancierd door het VSB fonds.

Potentiële deelnemers aan een van de ouderen-projecten van Huize Odoorn en Naoberschap United kunnen zich melden via info@naoberschapunited.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.