Gezondheidscentrum Coevorden: Gooi eens appels in de aanbieding, in plaats van bier en chips

De verhuizing van de Coevorder huisartsen en poliklinieken naar het Waterschapshuis is zo goed als rond. Maandag begint De Veltstroom echt te draaien.

Stofzuigers zuigen de laatste snippers op. De meeste computers zijn aangesloten. Hier en daar staan nog onuitgepakte verhuisdozen, maar die zijn van latere zorg.

Onder de indruk van atrium

De eerste bezoekers aan het nieuwe gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden lopen vrijdag nog wat verdwaasd rond. Alles is immers onwennig, al zijn sommigen ook danig onder de indruk van het atrium in het oude Waterschapshuis. Wat groot, wat ruim. Dat was in de oude huisartsenpraktijken wel anders.

De negen huisartsen van Coevorden zitten vanaf maandag onder een dak. De meeste medisch specialisten - tachtig tot negentig - van het ziekenhuis in Hardenberg houden er spreekuur, therapeuten en diëtisten krijgen hun plek en De Singelapotheek verhuist in november naar De Veltstroom.

Alle plafonds eruit

,,Hoe bouw je van een kantoor een miniziekenhuis? Dat was de opdracht’’, zegt Hilvert Wilts van de facilitaire dienst van de Saxenburgh Groep. Dat is gedaan door zowat het hele gebouw aan de binnenkant te strippen. ,,In zowat elke ruimte moet een kraan en een afvoer zitten, dus alle plafonds zijn eruit gehaald om waterleidingen en riolering aan te leggen. Het hele gebouw is opnieuw ingedeeld.’’

Op de begane grond de poliklinieken. Er is een operatiekamer voor lichte ingrepen, imposante röntgenmachines staan klaar voor het maken van foto’s en bloedprikken kan meteen bij de ingang. Op de eerste en tweede verdieping de huisartsen.

Coevordenaren worden gemiddeld minder oud

De ambities met het nieuwe gezondheidscentrum - er worden geen patiënten opgenomen - zijn hoog. In Coevorden en omgeving worden mensen jaren minder oud dan gemiddeld elders in Nederland, net als overigens in veenkoloniale gebieden als Emmen en Oost-Groningen. Bovendien hebben ze langer te kampen met chronische aandoeningen dan de gemiddelde Nederlander. Allerlei zorgpartijen en de gemeente willen dat patroon doorbreken.

‘We gaan dezelfde taal spreken’

De Veltstroom kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren, verwacht huisarts Jan-Willem Ek. ,,We willen een omslag realiseren. Meer aandacht voor preventie, risicofactoren omlaag brengen en meer en andere samenwerking met medisch specialisten. We willen een eenduidige boodschap verkondigen aan patiënten. We gaan dezelfde taal spreken.’’

Appels in plaats van bier

Mooie woorden, maar hoe werkt dat in de praktijk? Ek geeft als voorbeeld zieken die met schulden kampen. Door schuldhulpverleners in te zetten kan ook het geldprobleem aangepakt worden, waardoor er betere mogelijkheden voor herstel op andere terreinen kunnen ontstaan. Zo veel mogelijk partijen worden erbij betrokken. ,,Supermarkten bijvoorbeeld nemen we mee in de preventie. Gooi appels in de aanbieding, in plaats van bier en chips.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.