Gezondheidscommissie

Ik ben suikerverslaafd. Het liefst ontbijt, lunch en dineer ik met brownies, taart en salmiak. Omdat ik toch op een dag in een redelijke trouwjurk moet passen, probeer ik daar wat aan te doen. Na een anderhalf jaar ben ik eindelijk wat kilo’s kwijt.

Wat ik niet had gedacht, is hoe raar mensen reageren als je het waagt gezonder te leven. Het liefst bemoeien ze zich met alles. Dat gaat via een hele ingenieuze tactiek. Het begint met een compliment. ,,Goh, wat zie je er goed uit’’, krijg ik vleiend te horen. Ik stralend: ,,Dankjewel, ik doe er mijn best voor.’’ Ik heb geleerd dat je een compliment moet ontvangen, niet tegenspreken.

Dan begint het: ,,Nu moet je niet dunner worden hoor.’’ Ik, niet in de veronderstelling dat ik ooit maat 36 zal dragen: ,,Ehm, oké.’’ En dan gaat een compliment plots over in een belediging: ,,Je gezicht is wel heel smal geworden.’’ Daar kan ik het dan mee doen.

Diezelfde mensen bestuderen precies wat ik eet. Als ik taart neem, krijg ik naar mijn hoofd geslingerd: ,,Zou je dat wel doen, je bent nu zo mooi slank.’’ Als ik met gezonde dingen rondloop gaat het net zo. Ik had laatst een bak druiven in mijn hand. De echte gezondheidsexperts kwamen direct op me af. ,,Daar zit ontzettend veel suiker in.’’ Ik durf niet eens meer een sapje, een cracker of een rijstwafel te eten, allemaal verboden door de officieuze gezondheidscommissie.

Nu wil ik niet lullig doen, maar het meeste gezeur komt van mensen die het zelf niet zo nauw nemen met hun lichaam. Alsof ze willen bewijzen dat zij echt niet de ongezondsten zijn, ik loop immers met druiven en waag het daarna een broodje kaas te nemen. ,,Vol met zout en vet!’’, wijzen ze me na. ,,Dierlijke producten moet je ’s ochtends zoveel mogelijk vermijden! Ik zou een groene smoothie proberen als ik jou was, héérlijk.’’

Vervolgens lopen ze intens tevreden over zichzelf naar buiten. Tijd voor een sigaretje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.