Gieten krijgt definitief geen AZC

De bouw van een AZC in Gieten gaat definitief niet door. Dat laat de gemeente Aa en Hunze weten.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaf al eerder bij de gemeente aan dat er op dit moment geen behoefte is aan een asielzoekerscentrum in Gieten, vanwege het afnemende aantal asielzoekers dat momenteel ons land binnenkomt.

Het college vergaderde vandaag over de mogelijkheden voor het geplande asielzoekerscentrum. Zo zouden er statushouders in het toekomstige gebouw kunnen worden gevestigd of de kavel zou gereserveerd kunnen blijven voor het COA. Het college heeft echter besloten helemaal te stoppen en stelt de kavel weer beschikbaar.

Burgemeester Eric van Oosterhout vindt het besluit van COA zowel teleustellend als onverstandig. Teleurstellend omdat de gemeente veel tijd en energie heeft gestoken in de geplande komst van het azc. Onverstandig omdat de vluchtelingenstroom zo maar weer anders kan zijn.

.„Wij waren het als gemeente unaniem eens dat er een azc moest komen en hebben ons altijd loyaal opgesteld richting het COA”, aldus Van Oosterhout. „Het is merkwaardig dat we nu, zonder enige vorm van overleg, meegedeeld krijgen dat er geen invulling komt aan de plannen.”

Van Oosterhout zegt dat de gemeente de COA nog een rekening zal sturen voor de gemaakte kosten. Het exacte bedrag dat de gemeente van COA wil claimen, kan hij nog niet noemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.