Gieten verwacht banen door nieuw azc

Geen bezwaar te horen, maar wel een oproep voor werk. Inwoners van Gieten verwachten dat het nieuwe asielzoekerscentrum in hun dorp werkgelegenheid brengt, zo bleek dinsdagavond op een informatiebijeenkomst in sporthal De Goorns.

Werk

Ongeveer 150 mensen kwamen op de bijeenkomst af. Ze stelden geen enkele vraag of het azc voor 400 mensen op bedrijventerrein Bloemakkers er wel moet komen. Inwoners van Gieten wilden vooral weten of de komst van de asielzoekers eind dit jaar ook werk voor de regio met zich meebrengt.

Henk Wolthof, unitmanager van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA), verwacht in Gieten vijftig arbeidsplaatsen te creëren. Er liggen contracten voor de bouw van de houten chalets voor asielzoekers, maar ook onderaannemers uit de regio en installateurs kunnen er van profiteren.

Wolthof verwacht in Gieten een mix van asielzoekers. Niet alleen uit Syrië, maar ook uit Libië, Somalië, Afghanistan en Irak. Ze blijven zes maanden tot een jaar in Gieten.

Het azc blijft minimaal drie en maximaal vijf jaar in Gieten. Daarna wordt het centrum afgebroken, bezweert Wolthuis. De grond krijgt dan weer de bestemming bedrijventerrein.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.