Gietenaren eisen actie tegen lawaai N33/N34

Zeven jaar praten maar er gebeurt niks. Het lawaai van de N33 en N34 bij Gieten is voor bewoners van de rand van het dorp onhoudbaar en onaanvaardbaar.

Twee inwoners, Jan Abbas en Mike Drost, hebben met enig succes bij de gemeenteraad aangedrongen op actie. De twee zeiden te spreken namens zeker honderd gezinnen die het goed zat zijn. Drost zei nu met de derde wethouder te praten over een oplossing zonder dat er iets gebeurt. Vorig jaar is er weliswaar een half miljoen euro gereserveerd voor aanpak van lawaai langs beide autowegen, maar dan moeten provincie en rijk wel meebetalen. Volgens wethouder Co Lambert schiet het inderdaad niet zo op, omdat bij Rolde nog een stuk grond aangekocht moet worden voordat er een geluidsscherm kan komen en dat lukt nog niet. Beide boze Gietenaren vonden dat ze niet serieus werden genomen en dat nu de raad maar eens wat moet doen. ,,Het kan toch niet zo zijn dat er in Gieten geen oplossing komt door een onwillige boer bij Rolde?''

Op aandrang van de gemeenteraad beloofde Lambert een commissie in te stellen die zich gaat buigen over de geluidsproblematiek. De wethouder beaamde dat er sprake is van geluidsoverlast, ook al worden volgens de provincie en Rijkswaterstaat de wettelijke normen voor de woningen in Gieten niet overschreden. Abbas en Drost uitten forse kritiek op de rapporten over de overlast. Gerekend wordt met een serie aannames, zoals het idee dat banden de komende tien geluidsarmer worden. ,,Die aannames zijn nergens op gebaseerd. We zitten met een geluidsdruk die twee keer hoger is dan toegestaan. De tijd van praten is wat ons betreft nu wel voorbij'', aldus Drost.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.