Girlsday in Drents Museum

Assen: Girlsday in Drents Museum. Meiden maken zelf zonnecellen. Foto: Jaspar Moulijn

Het Drents Museum werd donderdag overspoeld door bijna honderdtwintig meisjes. In het kader van Girlsday volgen zij workshops om kennis te maken met de wereld van bèta, techniek en ICT.

„Meiden vinden techniek nog steeds niet sexy”, zegt Henriët Jager van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Samen met het Drents Museum, de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), De Knutselkeet en de provincie Drenthe organiseren zij de dag.

Workshops

„We willen laten zien hoe breed techniek is”, zegt Jager. „Op deze manier willen we hun interesse voor de sector wekken.” Door middel van workshops krijgen de meiden een kijkje in de keuken van het Nederlandse technologische bedrijfsleven.

Zo maken ze in het laboratorium op wielen, de Discovery Truck (RuG), zelf zonnecellen. Na afloop wordt gemeten wie de krachtigste cel brandt. „Heel leuk en interessant”, zegt Romy (12) over de workshop. „Het is weer eens wat anders dan een gewone schooldag”.

In de groengele Knutselkeet even verderop spelen wasknijpers, kroonsteentjes en elektriciteitsdraden de hoofdrol. Met behulp van deze materialen en een beetje technisch inzicht maken de meiden vuurvliegjes. „Hij geeft nog echt licht ook”, zegt één van hen.

Vrouwelijke rolmodellen

De dag is georganiseerd voor meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Havo-, vwo-, en gymnasiumleerlingen van verschillende scholen in Drenthe doen mee.

Het doel van Girlsday is om meisjes door heel Nederland te laten ervaren hoe leuk, uitdagend en zinvol werken in de techniek is. „Bovendien willen we ze kennis laten maken met vrouwelijke rolmodellen”, zegt Esther van Schaik, beleidsmedewerker bij VHTO, de landelijke organisatie achter Girlsday.

Momenteel zijn er weinig vrouwen werkzaam in bèta-, technische en ICT-beroepen. „Het is belangrijk dat de meisjes weten dat er wel degelijk vrouwen aanwezig zijn in de sector”, zegt Van Schaik. De workshops worden daarom grotendeels gegeven door vrouwen, zo ook in het Drents Museum.

Volgens Van Schaik zijn meisjes net zo geïnteresseerd in technische beroepen als jongens. „Door een gebrek aan bekendheid met de sector, kiezen ze er echter niet voor”, zegt ze.

Natuurprofielen

Het aandeel meisjes dat kiest voor een natuurprofiel is de afgelopen jaren zowel op de havo als op het vwo toegenomen. Op de havo koos 39% van de meisjes in het schooljaar 2017-2018 voor de richting. Tien jaar eerder was dat nog 27%. Op het vwo koos vorig jaar 60% van de meisjes voor een natuurprofiel, tegenover 50% in 2007-2008. Bij jongens is deze stijging zowel op de havo (van 41% naar 44%) en op het vwo (van 61% naar 63%) veel minder hoog.

„Girlsday is natuurlijk maar één dag. Scholen doen veel meer aan loopbaanoriëntatie”, zegt van Schaik. Zo vertellen vrouwen met technische beroepen door middel van speeddatesessies op scholen wat ze allemaal doen.

Genderdiversiteit

In heel het land deden donderdag verschillende bedrijven mee aan Girlsday. „Ze zitten te springen om meer diversiteit in hun teams”, zegt Van Schaik.

Binnen bedrijven dringt steeds meer het besef door dat meer genderdiversiteit voor betere resultaten zorgt. Deelnemende partijen hebben bovendien gemerkt dat de betrokkenheid en de bereikheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe