Gisteren een spookcamping, nu wordt de draad weer opgepakt bij De Blauwe Lantaarn in Wateren

Op camping De Blauwe Lantaarn hangen de rookwolken nog als een sluier over de caravans. ,,De rooklucht geeft overlast, maar levert geen gevaar op”, zegt eigenaar Rens Dibbets.

De schrik zat er dinsdag goed in. ,,Een half uur voor de brandweer het vroeg besloten wij al om de camping te ontruimen”, vertelt Rens. Dat was af en toe best chaotisch. ,,We hebben in de stroom mensen onze eigen kinderen meegegeven aan verschillende bekenden”, vertelt echtgenoot Mischa Dibbets. ,,In de hectiek was ik op gegeven moment vergeten met wie de kinderen mee waren, maar we kennen de gasten en wisten dat het goed zou komen.”

Vuur op tien meter

Het stel is sowieso trots op de manier waarop hun campinggasten met de situatie omgingen. ,,En ook de locaties waar ze opgevangen werden hebben het goed gedaan”, zegt Rens. Hoe moeizaam de communicatie soms ook was door de slechte dekking van het netwerk in Wateren zag hij vooral veel dingen goed gaan. ,,De hulpdiensten hebben ons heel goed geholpen. En zonder boeren en loonwerkers die hielpen blussen in de buurt was het waarschijnlijk niet zo afgelopen. Het vuur is tot op tien meter bij het bos achter de camping gekomen.”

De eigenaren kregen dinsdagavond rond zeven uur te horen dat de gasten rond negen uur weer terug mochten komen. ,,Het was echt een spookcamping overdag. Sommige tafels waren gedekt, de broodjes stonden op tafel maar de mensen waren weg”, blikt Rens terug. ,,We hebben zes keer alle caravans gecontroleerd of er niemand achter was gebleven.”

De brand kwam tot vlakbij de camping. Foto: Renate Winkel/DvhN

Kranten uitverkocht

Vandaag draait de camping weer als op alle andere dagen. Bij de receptie zijn alle kranten uitverkocht. ,,Iedereen wil blijkbaar lezen wat er is gebeurd, ik heb er zelf nog geen eens een gezien.” De meeste gasten hebben afgelopen nacht gewoon op de camping geslapen. Mischa: ,,Toen ze gisteravond terugkwamen was dat een heel saamhorig moment, sommige mensen stapten uit en omhelsden ons.”

Een deel van de gasten had toen al besloten ergens anders te slapen. De familie Scholten uit Zwolle koos ervoor om thuis te slapen. Als ze woensdagochtend terugkomen bij de receptie heeft dochter Zoë een cadeautje gemaakt voor de campingeigenaren. ,,Bedankt dat je ons van de camping hebt gestuurd”, staat er op het kaartje dat er aan vast zit. ,,Dat heeft nog nooit iemand tegen mij gezegd”, lacht Rens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.