Glasblazerij biedt Kamp Westerbork nieuwe traan aan

Glasblazerij LGS uit Ubbena wil een nieuwe glazen traan maken voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het kunstwerk is vorige week gestolen.

Eigenaar Klaas Jan Nijboer van LGS reageert boos op het bericht op de Facebookpagina van de politie dat de Bevroren Traan was ontvreemd. ,,Schandalig. Geen woorden voor”, schreef Nijboer.

Verzetsstrijdster en kunstenares Truus Menger, in de oorlog de rechterhand van Hannie Schaft, maakte het kunstwerk. Dat stond sinds 2001 in de tuin van het Herinneringscentrum in Hooghalen. Het beeld bestaat uit twee tranen en één is vorige week van de sokkel gehaald.

,,Ik hoorde het bericht en was geraakt. Wij zijn een glasblazerij voor met name laboratoria, maar een traan blazen kunnen we ook. Voor ons is het een paar uurtjes werk,” vertelt Nijboer. Hij heeft contact opgenomen met het Herinneringscentrum. ,,Als de traan niet terug gevonden, bieden wij gratis een nieuw exemplaar aan.”

Het Herinneringscentrum noemt het aanbod van Nijboer ‘een mooie geste’ en houdt die in beraad. ,,We hopen dat de traan terugkomt. Of dat lukt is de vraag, maar we krijgen veel reacties. We hopen geen beroep op het aanbod van de glasblazerij te hoeven doen”, aldus een woordvoerster.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.