Glasvezel breekt definitief door rond Hoogeveen

Een lening van 4 miljoen euro brengt de komst van glasvezel in de zanddorpen rondom Hoogeveen een belangrijke stap dichterbij. De provincie leent dit geld aan RE-NET, het bedrijf dat het net gaat exploiteren.

De lening is de kroon op het werk van het bewonersinitiatief ‘Zaandörpen op Glas’ (ZoG). Dit heeft zich er jarenlang voor beijverd dat er in de zanddorpen Stuifzand, Pesse en Fluitenberg voldoende gegadigden kwamen voor glasvezel en dat er een exploitant kwam voor het net.

Werkgroep opgeheven

,,Die exploitant is er nu’’, vertelt voorzitter Herbert Beuling van ZoG. ,,En daarmee is ons werk ten einde. Onze werkgroep is opgeheven.’’ De exploitant is dus RE-NET, een dochterbedrijf van Rendo uit Meppel. ,,Andere bewonersinitiatieven richten zelf wel eens een bedrijf op voor de exploitatie van glasvezel. Wij hebben daar niet voor gekozen, omdat dit ons te bewerkelijk leek.’’

RE-NET onderzoekt nu ook in de andere zeven dorpen rondom Hoogeveen of er voldoende draagvlak is bij de bewoners om glasvezel aan te leggen. Voorwaarde is dat meer dan de helft ja zegt. In de zanddorpen heeft 51 procent ja gezegd. Beuling: ,,Veel mensen zagen toch wat op tegen het overstappen naar een andere provider. Je moet dan bijvoorbeeld je e-mailadres veranderen.’’

Zeven veendorpen

ZoG heeft zich alleen ingespannen voor de zanddorpen. Daarnaast zijn er rondom Hoogeveen nog zeven veendorpen, Tiendeveen, Noordscheschut, Nieuweroord, Hollandscheveld, Nieuw Moscou, Elim en Nieuwlande. Hier gaat RE-NET zelf aan de slag met glasvezel. Dit houdt in dat het bedrijf de behoefte gaat peilen aan glasvezel in dit gebied.

In eerste instantie geeft RE-NET de prioriteit aan woningen die het zonder COAX kabel moeten stellen. Deze bewoners zijn dus afhankelijk van een ADSL-kabel via het telefoonnet van KPN.

Conference call

Provinciale Staten moeten zich nog uitspreken over de lening van 4 miljoen, maar bij groen licht kan de aanleg van glasvezel in de zanddorpen al beginnen. Beuling, woonachtig in Stuifzand, weet hoe belangrijkj snel internet is. Hij heeft net een conference call voor zijn werk bij ict-bedrijf Getronics achter de rug. ,,Ik heb met KPN een regeling dat ik onbeperkt G4 mobiel internet kan gebruiken.’’ Maar straks heeft hij dus supersnel internet over de kabel van glasvezel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe