Glasvezel in Westerveld nog niet rond

Er zijn nog onvoldoende abonnementen verkocht om met aanleg van glasvezel te beginnen in de gemeente Westerveld. De initiatiefnemers geven het nog niet op.

In Westerveld heeft nog bijna niemand snel internet. In het buitengebied van de gemeente zijn de verbindingen hier en daar zelfs uitgesproken traag. Stichting Westerveld op Glas probeert inmiddels al ruim drie jaar om een begin te maken met een glasvezelnetwerk.

Het is de bedoeling om langs de lijn Lhee-Wapserveen de eerste schop in de grond te steken. Maar eerst moet wel minimaal 70 procent van alle huishoudens en bedrijven in het gebied een abonnement afnemen. ,,Zo ver zijn we nog niet”, laat stichtingsvoorzitter Frank Geukers weten. ,,Er moeten nog enkele tientallen abonnementen bij om met zekerheid te zeggen dat het financieel uit kan.”

Hij put hoop uit het feit dat even buiten de lijn Lhee-Wapserveen relatief veel abonnementen aan de man zijn gebracht. ,,We onderzoeken nu of we het financiële plaatje alsnog rond kunnen krijgen door er een aantal van deze ‘zijstraten’ bij te betrekken.”

Ook gaan vrijwilligers nogmaals de deuren langs om meer abonnees tussen Lhee en Wapserveen te werven. De stichting heeft deze lijn gekozen voor de start van het glasvezelnetwerk omdat dit ‘een absoluut wit gebied’ is, zoals Geukers het formuleert. Anders gezegd: als er ergens in Westerveld behoefte is aan sneller internet dan wel hier. Geukers rekent er op dat volgende maand de eerste schop de grond in kan.

De stichting heeft het grondgebied van de gemeente Westerveld opgedeeld in tientallen ‘eilandjes’. Het plan is om het gebied tussen Lhee en Wapserveen als eilandje-nummer-één aan te haken op het landelijke glasvezelnet. Hier worden volgende eilandjes simpelweg aan gekoppeld.

Westerveld op Glas is intussen ook door de Landmacht benaderd om voor wifi (draadloos internet) te zorgen op het kazerneterrein in Havelte, vertelt Geukers. De gemeente Westerveld wil de stichting inschakelen voor wifi rond de Toegangspoort Holtingerveld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.