Glasvezelprojecten in de startblokken

In Drenthe staan twee grote, door de bevolking gedragen glasvezelprojecten in de startblokken: in De Wolden en in Midden-Drenthe.

‘Altijd langer dan je denkt’

De start van de aanleg van glasvezel in De Wolden laat nog even op zich wachten. De oprichting van een bv duurt iets langer dan verwacht.

Een datum is nog niet geprikt, maar het ziet ernaar uit dat de schop in de tweede week van oktober de grond in kan. De contracten met de aannemer kunnen pas worden getekend als er een rechtspersoon is. Dat betekent dat eerst Glasvezel De Wolden bv moet worden opgericht. Toekomstig directeur Gerhard Kippers verwacht dat na een paar weken vertraging de oprichtingsakte deze week passeert bij de notaris.

,,Zoiets duurt altijd langer dan je denkt. De drie aandeelhouders, dat zijn de Stichting Glasvezel De Wolden, de gemeente en Rendo, willen er goed naar kijken. Is prima natuurlijk, want we leggen ons wel voor de komende pakweg twintig jaar vast’’, zegt Kippers.

De gevolgen van de vertraging zijn volgens Kippers te overzien. ,,De aannemer is al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Dat is mogelijk doordat de aandeelhouders een bankgarantie hebben afgegeven.‘’

Aftrap

De aftrap heeft plaats in Koekange. ,,Omdat we daar makkelijk een aansluiting kunnen realiseren op het landelijke datanet Relinet, dat langs de spoorlijn loopt. Begin volgend jaar volgen Oosteinde en Ruinerwold. Vandaaruit gaan we van deelgebied naar deelgebied de hele gemeente door. In Zuidwolde komt ook een aansluiting op een landelijk datanet van Eurofiber. In een netwerk moeten altijd twee van dit soort aansluitingen zijn, voor het geval er één uitvalt. Hebben we back-up. Het doel is in het voorjaar van 2018 klaar te zijn.’’

Midden-Drenthe

In Midden-Drenthe kan naar verwachting in januari de schop de grond in. De stichting Sterk-Midden Drenthe heeft de financiering voor de aanleg van glasvezel rond. De gemeente leent 2,75 miljoen euro en de provincie 10,25 miljoen euro.

Nu de aanleg aanstaande is, neemt de Coöperatie Sterk Midden-Drenthe het stokje over van de stichting. Sinds dit weekeinde is de eigen website online. De aanbesteding loopt en volgende maand wordt bekend wie het netwerk gaat aanleggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.