Bij Het Drents Museum knappen ze door de succesvolle tentoonstellingen bijna uit de jas. Voor de opening van een nieuwe expositie staan de bezoekers bij gebrek aan ruimte in de winkel.

Niet voor niets staan ze bij het museum te springen om een goede publieksruimte voor een paar honderd man. ,,Eigenlijk kunnen we zo’n opening niet in eigen huis houden’’, zegt Annelies Meuleman van Het Drents Museum. Een gloednieuwe, glazen publieksruimte moet dit probleem oplossen. Deze ruimte moet multifunctioneel worden, dus ook voor educatie en eventueel commerciële activiteiten.

Achter het museum, bij Grand Café Krul komt een modern gebouw van twee verdiepingen. De keuze voor modern is niet voor niets. ,,Het nieuwe gedeelte van ons museum is ook heel modern en die combinatie met heel oud bevalt goed’’, legt Meuleman uit.

Frisse uitstraling

Komt nog eens bij, dat oud bijbouwen eigenlijk altijd tegenvalt. Meuleman: ,,We gaan voor een frisse, hedendaagse uitstraling.” Het nieuwe deel lost meerdere problemen op. Zo worden de zichtlijnen naar het oude deel beter, waardoor bezoekers duidelijk zien dat Het Drents Museum niet stopt bij Krul. ,,We verdubbelen bijna de ruimte van Krul’’, zegt Meuleman. Geen overbodige luxe: tijdens de tentoonstelling over Iran zat het café rond lunchtijd altijd vol. ,,De inrichting krijgt ook een frisse look, met onder meer lounge-achtige hoekjes.”

Het Drents Museum werkt bij de inrichting samen met horecaspecialist Vermaat, dat vorig jaar Bos&Bos Catering overnam. Vermaat zet horecaconcepten neer en verzorgt - naast Grand Café Krul - ook al de horeca van onder meer DOT Groningen, Groninger Museum en Bites&Flight op Groningen Airport Eelde.

Ruimte voor 400 mensen

Het ontwerp voor de glazen uitbouw, waar straks plek is voor zo’n 400 mensen, is gemaakt door SAX Architecten, met locaties in Assen en Groningen. Voor de zomer van 2020 moet de verbouwing klaar zijn. Daarmee komt een (voorlopig) einde aan de jarenlange verbouwing van Het Drents Museum. Zo werd eerder al het depot vergroot en de Abdijkerk omgebouwd tot tentoonstellingsruimte. Daar is op dit moment de expositie over Egbert Streuer te zien en eerder al een tentoonstelling over Tjerk Vermaning. De verbouwingen worden betaald met een investeringssubsidie van de provincie Drenthe en geld van het museum zelf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe