Gluren naar de toekomst van een eeuwenoud hotel

Hotel Braams in Gieten ligt onder de veilinghamer. Vrijdag kwamen gegadigden op de laatste kijkdag. Wat is de toekomst van het eeuwenoude hotel?

Met andere ogen

,,Ik wil eerst eens kijken wat het is.’’ Een projectontwikkelaar uit Noord-Drenthe lijkt zich een beetje betrapt te voelen als de verslaggever hem herkent op de laatste kijkdag bij hotel Braams in Gieten. ,,Ik heb hier natuurlijk wel eens gegeten, maar je kijkt er nu toch met andere ogen naar. Nee, ik kan nog niet zeggen wat ik hier van kan maken.’’ En weg is hij.

Alle kijkers houden een beetje de boot af. Ze komen kijken namens ‘een exploitant’, of ‘zorgorganisaties uit Friesland’. Niet dat het geheim is dat ze hier komen, maar ze laten niet het achterste van hun tong zien.

De Friese meneer denkt vooral aan een woonvorm voor mensen met een beperking, in combinatie met een restaurant. Dat zou dus als dagbesteding dienen. In Friesland kent hij al meer voorbeelden. ,,Mensen gaan er graag eten.’’

,,Zonde toch dat dit dichtgaat’’, zegt een man, op pad voor een exploitant uit de Randstad. ,,Ik snap die banken niet dat ze zoiets failliet laten gaan. Afschrijven moeten ze toch, dan kunnen ze dit net zo goed open houden.’’

Vierhonderd, op een haar na

Hotel Braams heeft het vierhonderdjarig bestaan net niet gehaald: het is in 1617 van start gegaan en ging begin dit jaar failliet. Nadat een plan van zorgorganisatie Joy Living om er autisten te huisvesten schipbreuk leed op een financieel probleem met de gemeente Aa en Hunze, besloot curator Jan Maarten Pol het pand te veilen. Dankzij de kijkdag kunnen we gluren in de toekomst: wie is nou geïnteresseerd in zo’n hotelpand, en wat gaat hij of zij er mee doen?

Anne-Willem Braam van onlineveilingmeester.nl en Merijn Vos van makelaarskantoor Vos Hoving Tijssen moeten de veiling van het hotel in goede banen leiden. Ze hebben al diverse ideeën voorbij zien komen: zorg, horeca, combinatie van die twee en ‘gewone’ appartementen. ,,We hebben de eerste kijkdag 25 partijen gehad, nu zullen het er wel weer net zo veel zijn.’’ Aan de kentekens op het parkeerterrein te oordelen, is de belangstelling internationaal: ,,We hebben Duitse en Belgische kentekens gezien.’’

De vanafprijs is 315.000 euro, de veiling sluit woensdag 30 november om 15.00 uur. Daarna neemt curator Jan Maarten Pol nog drie dagen om het hotel te gunnen. Dinsdag 6 december maakt hij bekend wie het pand mag kopen.

Ruimte

Die koper krijgt dan wel flink wat ruimte tot zijn beschikking: de begane grond meet 1450 vierkante meter, de verdieping 1000. Het pand staat op een halve hectare grond. Er zit een enorme keuken in, in de kelder bevindt zich een squashbaan, in een hoek liggen nog de rackets.En natuurlijk zijn er veel kamers. Die zijn netjes, maar wel wat gedateerd. De televisies hebben nog van die enorme beeldbuizen.

Niet alleen het pand gaat onder de veilinghamer, ook de inventaris. Van alles is er te koop: van een fraaie, oude kast tot stereoapparatuur en servies. Vrijdag 9 december is er een kijkdag voor deze objecten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.