Goedkope huurhuizen in Asser Pelikaanstraat

Aan de Pelikaanstraat komen zo’n 28 nieuwe huurhuizen voor mensen met een kleine portemonnee. Het aanbestedingstraject van Actium loopt.

Plan is om eind 2016 te starten met de bouw van de nieuwe woningen. ,,We willen de huizen goedkoper maken dan we onlangs hebben opgeleverd. Ze zijn iets kleiner en moeten duurzaam zijn. Nul op de meter is nog een stap te ver’’, zegt Marleen Piek, woordvoerder bij woningcorporatie Actium. De verwachting is dat huizen - eenmaal opgeleverd - rap verhuurd zijn. ,,De wijk is populair.’’ Actium is in Assen marktleider met zo’n 7900 huurwoningen. De sloop van de oude woningen in de Pelikaanstraat is afgerond.

Wachtlijst

De woningen zijn hard nodig: de afgelopen jaren nam de wachtlijst van sociale huurhuizen in Assen toe. ,,Momenteel zitten we op een wachttijd van drie jaar’’, zegt Piek. Dat heeft meerdere oorzaken. Ouderen blijven langer thuiswonen en Actium kreeg te maken met GGZ-patiënten die niet meer op het terrein van de zorginstelling kunnen wonen. ,,Tot slot moesten we ook honderd statushouders onderdak bieden. Al zorgt die laatste groep niet voor veel problemen’’, legt Piek uit.

Verschillende raadsfracties uitten voor de zomer hun zorgen over de groeiende wachtlijst. De woningcorporatie luidt nog niet de noodklok. ,,We kunnen bij urgentie altijd oplossing bieden. En de vraag naar sociale huurwoningen is ook een golfbeweging. Je ziet nu dat de instroom van asielzoekers afneemt en de woningmarkt trekt weer wat aan’’, vertelt Piek. Actium voert regelmatig gesprekken met de gemeenteraad en wethouders. ,,Ik snap dat sommige mensen de nood voelen, maar de situatie ligt wat genuanceerder.’’

Renovatie

Actium is momenteel vooral druk met het renoveren van bestaande sociale huurwoningen. Een groot deel is verouderd. ,,Die moeten we aanpassen aan de huidige tijd.’’ Zo is er een groot renovatieproject in De Lariks. In de Roerdomp-, Reiger- en Eiberstraat komt nieuwbouw.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.