Gouden Pijl wil munt slaan uit bierverkoop

Invoering van één horecamunt. Met een paar dubbeltjes opcenten voor de Gouden Pijl. Dat is wat de organisatie van het wielerspektakel volgend jaar wil.

,,Hoe fair zou het zijn als organisator van dit gratis toegankelijke evenement waar de horeca van profiteert om per consumptie een kleine opslag in rekening te brengen?” vraagt voorzitter Roelie Lubbers van de Gouden Pijl zich af.

Wrijving onder horeca

Leo Meulenbeld van café De Brasserie ziet het in roulatie brengen van zo’n munt waarmee bij elke biertap langs het parcours kan worden betaald, best zitten. Mits het niet ten koste gaat van de omzet. ,,Als ze er twee dubbeltjes bij opdoen, en de muntjes voor 2,70 euro in de verkoop brengen, prima.” Voorwaarde is wel dat het gros van de horeca-ondernemers het plan omarmt. Daar wringt het nou juist de schoen. Aan het horecaplein tussen Bikbar en Hotel Boerland bijvoorbeeld zit veel onderlinge wrijving.

,Leo doet zijn stinkende best’

Leo Meulenbeld, die zijn nek uitsteekt voor de Stichting Evenementen Emmen Centrum, bevestigt dat hij twee weken geleden zijn plannen voor twee muziekpodia tijdens de Gouden Pijl heeft afgeblazen en alle gecontracteerde bandjes heeft gecanceld. Volgens hem bleven andere horecazaken achter met betalen, het zou om zo’n 7000 euro gaan. Ronald Grevink, eigenaar van café Markant beaamt dat niet alle neuzen in dezelfde richting staan. ,,Leo doet zijn stinkende best en stopt er veel uren in, maar dat wordt helaas niet door alle concollega’s op waarde geschat. Er is zelf een ondernemer geweest die achteraf weigerde te betalen.”

Jurkje met horecamunt betalen

Is er in dit wereldje vol tegenstrijdige belangen draagvlak voor invoering van de horecamunt? Reinier de Vries, eigenaar van Pijl-sponsor Eurocatering, hoopt van wel. ,,Ik heb zelf voorgesteld om één centrale munt in te voeren en ga ervan uit dat het volgend jaar geregeld wordt. En wat mij betreft op zo’n manier, dat wanneer je de volgende dag met je vrouw door het centrum loopt en ze ziet een leuk jurkje hangen, je dat met horecamunten kunt afrekenen.”

Gehannes

Bij de biertap scheelt het veel kostbare tijd als het gehannes met geld wisselen verdwijnt. Een groot voordeel, vindt De Vries. In zijn feesttent kon het personeel het amper bijbenen. ,,Er is zeker 3000 liter bier doorgegaan. Het was super. Volgend jaar ga ik opschalen naar een dubbel zo grote tent met bier in tanks in plaats van fusten.”

Plastic bekers met statiegeld

Peter Boonstra van Bik Bar is net als De Vries een warm voorstander van invoering van een uniforme horecamunt. En dat niet alleen. ,,Harde plastic bekers met statiegeld. Daarmee stimuleer je de circulaire economie. Met een groepje ondernemers steken we daarover de koppen bij elkaar. Liefst dit jaar willen we dat introduceren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.