Gps-bendes op het platteland ongrijpbaar, politiedienst Europol ingevlogen

Archieffoto. Foto: Ronald Hissink

De mobiele bendes die de afgelopen maanden voor miljoenen euro’s aan gps-systemen van landbouwvoertuigen hebben buitgemaakt, zijn Europees actief. Reden dat de Nederlandse politie in het opsporingsonderzoek hulp heeft gevraagd van de Europese politiedienst Europol.

De politie doet al meer dan een jaar onderzoek naar de bendes met leden van Oost-Europese afkomst. In februari leidde dit in Arnhem tot de arrestatie van twee mannen uit Litouwen, die kort daarvoor hun slag hadden geslagen in Varsseveld. De mannen van 23 en 24 jaar oud hadden hier vijf gps-systemen van trekkers gestolen. Totale waarde van de buit: 50.000 euro.

Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, aldus de politie: sinds april vorig jaar zijn er namelijk al meer dan 200 aangiften van gps-diefstallen gedaan. Alleen al in Nederland hebben de bendes voor miljoenen euro’s aan apparatuur gestolen. En daar komen de diefstallen in andere Europese landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland nog bij.

‘Kans groter zaak op te lossen’

,,Door informatie te delen via Europol, kunnen we gegevens van bendeleden die opgepakt zijn in het buitenland, koppelen aan sporen die wij bij diefstallen in Nederland vinden”, zegt Ed Kraszewski van de politie. ,,Daarmee wordt de kans groter dat wij een zaak in Nederland kunnen oplossen als er criminelen die in bijvoorbeeld Duitsland worden opgepakt.”

Dat zit zo: bij alle diefstallen stelt de politie sporen veilig zoals vingerafdrukken of dna-materiaal. Dit wordt bewaard in een databank. Als vervolgens in een ander Europees land een crimineel wordt opgepakt in een zaak die internationaal speelt, worden de gegevens van die crimineel vergeleken met sporen in databanken in de Europol-landen. Zo kan het dat een in Duitsland opgepakt bandiet maanden later gekoppeld wordt aan een diefstal in Nederland.

Internationale samenwerking

Kraszewski: ,,En daarmee maken we ook een sterkere zaak tegen de leden van deze bendes. Als we kunnen aantonen dat zij langer actief zijn en in meer landen, kunnen we ze voor misschien wel een jaar achter de tralies zetten.”

Nu is dat nog heel moeilijk, bewijst de zaak in Varsseveld. Slechts één diefstal kon gekoppeld worden aan de daarvoor opgepakte Litouwers, aangezien slechts één van de gestolen gps-systemen werd teruggevonden. Binnen een paar weken stonden de dieven weer op straat. ,,En gaan zij weer verder met hun criminele activiteiten. Met de internationale samenwerking hopen we juist dat te voorkomen.”

menu