Horecabedrijf in Fluitenberg zet personeel in voor de zorg: 'Graag ons steentje bijdragen'

Het team van De Schildhoeve Buitengewoon in Fluitenberg probeert er het beste van te maken. Foto: HDJ Fotografie

Veertien van de 22 medewerkers van horecabedrijf De Schildhoeve Buitengewoon in Fluitenberg gaan vandaag tijdelijk aan de slag op drie locaties van woonzorgcentrum NNCZ in Hoogeveen.

Anderen worden ingezet bij een lokale bloemisterij, een groothandel in verpakkingsmaterialen en een gordijnwinkel.

,,De horeca ligt door de verscherpte regels en strengere maatregelen bijna stil, maar andere sectoren hebben het razend druk of kampen met een tekort aan personeel’’, weet Robertkoen Blokzijl van De Schildhoeve Buitengewoon.

‘Het ging snel’

Hij was met zijn partner Linda al aan het nadenken over de inzet van medewerkers elders, toen de oproep van zorgorganisatie NNCZ onder zijn aandacht werd gebracht: hulp van horecamedewerkers in de zorg. Blokzijl: ,,We legden contact en daarna ging het snel.’’

Veertien personeelsleden van het horecabedrijf in Fluitenberg gaan aan de slag op drie locaties van het Jannes van der Sleedenhuis: De Vecht, De Kaap en Krakeel (Grote Beer).

,,De zorg heeft het door de tweede golf van besmettingen ook zwaar’’, weet Blokzijl. ,,We dragen als horecabedrijf graag ons steentje bij door de inzet van medewerkers.’’

Minder lasten

Het zorgt ook voor minder lasten voor het horecabedrijf. ,,Zeker’’, erkent de ondernemer, die ook nog een tankstation in Hoogeveen runt. ,,Het personeel gaat elders op basis van een detacheringscontract aan de slag.’’

Dat houdt in dat De Schildhoeve Buitengewoon het loon gewoon doorbetaalt. De uren die het personeel elders werkt, worden bij deze bedrijven en instellingen gefactureerd. ,,Het is allemaal netjes geregeld’’, stelt Blokzijl.

Onwillige zaken

Blokzijl vindt het jammer dat de horeca opnieuw flink getroffen wordt door de gedeeltelijke lockdown. Hij heeft ‘sterk het gevoel’ dat het gros van restaurants en cafés die de regels wel nauwgezet naleeft de dupe is van een paar onwillige zaken.

,,Op sociale media zag ik helaas foto’s van feestjes voorbijkomen die de sector geen goed doen’’, vertelt hij. Maar Blokzijl wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid van klanten. Zijn horecabedrijf liep reserveringen mis omdat gasten soms geen boodschap hadden aan de (afstands)regels. ,,Dan gaan we wel naar een collega die niet moeilijk doet, kreeg je dan te horen.’’

‘Het nieuwe normaal’

De horecaondernemer verwacht dat de coronacrisis nog wel maanden aanhoudt. ,,Ik denk dat we pas in mei 2021 naar het nieuwe normaal gaan. Met veranderd gedrag van mensen en een meer maatschappelijk verankerde afstandsnorm.’’

Blokzijl is ervan overtuigd dat De Schildhoeve Buitengewoon er dan nog is. ,,We zingen dit wel uit, al is 2020 totaal tegengesteld aan onze verwachtingen. We hadden flink verbouwd en ons team opgeschaald. En opeens ligt alles stil. De coronacrisis trekt een zware wissel op mensen en de economie.’’

De keuken van het horecabedrijf blijft de komende tijd operationeel, om klanten te voorzien van afhaalmaaltijden.

menu