Grachtenfestival schot in de roos: water trekt publiek Meppel in

Oude schepen in de grachten blijken een publiekstrekker. Foto Leo de Harder

Meppel staat er bekend om: de grachten. Logisch. Water trekt en levert mooie plaatjes op. Zeker wanneer de nostalgie bijna voelbaar is.

Zoals afgelopen weekeinde tijdens de 14e editie van het Grachtenfestival. Even leek het er vrijdag op dat de organisatie van het driedaagse festival last van te veel water zou krijgen. Pluvius liep vrijdagmiddag leeg boven Meppel, maar op het moment dat de eerste festiviteiten daar waren verdwenen de druppels.

Historie in ere houden

Om de historie in ere te houden, houdt Stichting Meppel Vol Vaart al voor de veertiende keer het groots opgezette Grachtenfestival dat verweven is met de stad en het water. Het hele weekend bruiste het van activiteit op en rond de met tientallen historische schepen, sloepen, sleepboten en punters gevulde grachten.

De bezoekers smullen drie dagen van al het pracht dat is afgemeerd aan de Keizers-, Heren-, Prinsen-, Sluisgracht en Stoombootkade. bewonderen. Er is een grote braderie langs alle grachten, muziek op de kade en in de stad en er worden verschillende oude beroepen gedemonstreerd.

Behoorlijk druk in de stad

Dat Meppel de verst inlands gelegen zeehaven heeft, daar zijn ze in Zuidwest Drenthe trots op. De tweede editie van Meppel Aan Zee, een open dag van de Meppeler haven, is dan ook een succes. Pendelbootjes voeren zaterdag vanaf molen De Weert of vanaf de Sethehaven naar verschillende bedrijven aan het water. De bezoekers genieten op het water. Het weer is er dan ook naar, zeker zaterdagmiddag wanneer de zon Meppel inpakt. De organisatie is tevreden. ,,Het is behoorlijk druk in de stad”, zo zegt Dick Ganzinga. ,,We krijgen veel complimenten van schippers en bezoekers. Ze vinden het allemaal leuk.”

menu