Grafveld hunebedbouwers ontdekt

Archeologen hebben in Dalfsen (Ov.) het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt, die vooral hun sporen in Drenthe hebben nagelaten.

Archeologen hebben in Dalfsen (Ov.l) het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt, die vooral hun sporen in Drenthe hebben nagelaten.

De gemeente Dalfsen maakt dat woensdag officieel bekend. Volgens de gemeente zijn er zeer bijzondere archeologische vondsten gedaan, waaronder grafvondsten en zeldzame sporen van nederzettingen. Meer informatie wil zij tot de presentatie niet geven.

Zes vindplaatsen
De archeologen deden onderzoek vanwege nieuwbouwplannen van de gemeente aan de oostzijde van Dalfsen. Uit vooronderzoek bleek dat er wellicht vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen, de ijzertijd en het stenen tijdperk in het plangebied liggen.

Er zijn minstens zes archeologische vindplaatsen aangetroffen. Binnen één vindplaats zijn sporen uit verschillende perioden gevonden. Zo zijn er onder meer twee complete potten uit het stenen tijdperk ontdekt. Vermoedelijk zijn het zogeheten bijgaven die in een graf uit de Trechterbekercultuur stonden. Dergelijke graven zijn in Overijssel erg zeldzaam.

Botresten
Ook werden er twee crematiegraven uit de ijzertijd gevonden, evenals verbrande botresten. De archeologen vinden het opvallend dat alle graven ten zuiden van een oude zandweg liggen. Het is nog onbekend of dit toeval is.

De gemeente verstrekt woensdag meer informatie over de opgravingen. Hoogleraar archeologie Daan Raemaekers van de Rijksuniversiteit Groningen is hierbij aanwezig. De gemeente maakt volgens een woordvoerder dan bekend wat ze met het grafveld en de vondsten gaan doen.

'Belangrijke ontdekking'
De hunebedbouwers worden ook als Trechterbekervolk aangeduid. ,,Een belangrijke ontdekking'', vermoedt directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger. ,,Ik ga, zodra het kan, zeker een kijkje nemen. ,,Het Trechterbekervolk leefde 5500 jaar geleden. Het werd zo genoemd vanwege de vorm van het aardewerk dat het maakte. Vondsten van hunebedbouwers buiten Drenthe zijn zeldzaam. Het waren de eerste boeren die zich destijds boven de grote rivieren vestigden.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.