Gratis glasvezelaansluiting gaat niet door: 1850 euro nodig voor snel internet

Ellie Meerman (links) en Hilde Wolters

Twee glasvezelkabels lopen er aan de andere kant van de straat, maar de beloofde gratis aansluiting komt er niet in Witteveen. Controverse op de grens van De Wolden en Westerveld.

Boven de boomtoppen in de verte steekt de toren van de Mariakerk in Ruinen uit. Vanuit de woonkamer in het buurtschap Witteveen kijken de buurvrouwen Elly Meerman en Hilde Wolters uit op het dorp. ,,Wij zijn helemaal gericht op Ruinen. Daar doen we onze boodschappen en zit mijn zoon op voetbal”, zegt Wolters.

Digitaal is het een ander verhaal

Maar hoewel de sociale verbondenheid van de gezinnen is als die van alle andere in Ruinen, is het digitaal een ander verhaal. In tegenstelling tot alle andere adressen in de omgeving ligt er bij Meerman en Wolters nog geen glasvezelverbinding voor snel internet in huis. En dat terwijl er op enkele meters van hun voordeur twee glasvezelnetten zijn ingegraven.

Hun woningen staan aan de Westerveld-kant van de weg Witteveen. De grens tussen Westerveld en De Wolden loopt over de weg. Aan de andere kant van de grens werd in 2017 de paarse glasvezelkabel van Glasvezel De Wolden (GDW) ingegraven. ,,Wij zitten nu op Digitenne. Wij ontvangen hier niet eens Veronica en Eurosport”, vertelt Wolters.

Meerman: ,,We downloaden hier met 2,4 megabit per seconde. Wij willen ook naar de 1000 megabit per seconde van GDW. We zijn in het begin actief benaderd of we ons wouden aansluiten bij GDW. Ze zeiden uit te gaan van menselijke grenzen en niet van gemeentelijke grenzen, dus ook wij zouden gratis glasvezel tot aan de voordeur krijgen zoals overal in De Wolden.”

‘Een heel groot verschil’

Zouden. Want ondanks een getekende intentieverklaring, een toezegging van GDW en een afgesloten abonnement bij provider Tweak ligt er nog geen paarse kabel onder de weg door naar het huis van Meerman. ,,Opeens was daar Westerveld op Glas (WOG). Die hebben hier ook een kabel ingegraven bovenop die van GDW. Op een informatieavond werd meegedeeld dat wij voor een glasvezelaansluiting 1800 euro moeten betalen. En dat terwijl het bij GDW gratis zou zijn, dat is wel een heel groot verschil.”

Wolters: ,,We hoeven niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. We snappen dat er kosten worden gemaakt voor het graven en de aanleg van een kabel. Maar als je het gratis zou krijgen, ga je geen 1800 euro betalen.”

Boek dicht

Toch moet de keuze gemaakt worden: of traag internet houden of aansluiten bij het glasvezelnetwerk van Westerveld. Aan de kant van De Wolden is het boek dicht. ,,Voorwaarde voor ons bij het aanleggen van glasvezel in een andere gemeente is dat er geen andere aanbieder is”, zegt woordvoerder van Glasvezel De Wolden Floris van Lint.

Met de tussentijdse opkomst van een glasvezelaanbieder in Westerveld is die er nu wel. ,,Dus is het vrij duidelijk dat wij niet aanleggen bij de adressen in Westerveld. Het is jammer, maar ons doel is om zoveel mogelijk adressen die nu geen toegang hebben tot snel internet aan te sluiten, in dit geval is er een mogelijkheid bij de andere partij.”

Zelf een buis aangelegd

Vakantiepark De Wiltzangh en de schaapskooi van Ruinen liggen beiden in Westerveld en hebben wel een aansluiting op GDW. ,,De Wiltzangh heeft een buis op het eigen grondgebied tot op de grens van gemeente De Wolden zelf aangelegd zodat ze konden worden aangesloten”, legt Van Lint uit.

,,De schaapskooi heeft flink betaald voor de verbinding in het bezoekerscentrum. Dat was in de tijd dat Westerveld Op Glas een bewonersinitiatief was en het onzeker was of er glasvezel kwam. Achteraf heeft de schaapskooi veel meer betaald dan nodig was geweest bij het andere initiatief.”

‘Vrije keuze’

WOG zegt dat het een vrije keuze is van GDW om niet aan te leggen. ,,Wij kunnen niemand iets verbieden, er was een tweede glasvezelinitiatief binnen Westerveld dat niet doorging, anders lagen er ook twee netwerken”, zegt een woordvoerder. ,,De adressen kunnen gewoon bij ons aansluiten, maar wel voor dezelfde voorwaarden als ieder ander.” Naast de eigen bijdrage van 1600 euro, 250 euro aan aansluitkosten.

menu