'Gratis stadsbus in Emmen groot succes'

Het gratis vervoer met de stadsbus in Emmen rond de feestdagen is een nog groter succes dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het OV-Bureau Groningen Drenthe. Bij sommige haltes moesten mensen noodgedwongen wachten omdat de bus vol was. Volgens woordvoerder Jorne Bonte zijn om die reden dinsdag grotere, gelede bussen ingezet op de lijnen 1 en 3, respectievelijk naar Emmerhout en Rietlanden. Die bussen reden al op de lijnen 2 en 4 (Angelslo en Bargeres), altijd al de drukste lijnen van het stadsvervoer in Emmen.

Het gratis vervoer per stadsbus is een initiatief van de gemeente Emmen. Het werd vorig jaar gedurende de laatste weken van het jaar ingevoerd en bleek toen ook al een schot in de roos. Er werden twee keer zoveel mensen vervoerd als normaal.

Bonte kreeg woensdag de eerste cijfers binnen van het gratis stadsvervoer. Hij constateert dat er – op de immer rustiger zondag na – elke dag meer mensen instappen. Zo telde Qbuzz zaterdag 4200 instappers maar dinsdag liefst 6500. ,,Vooral rond het middaguur zitten de bussen goed vol'', zegt hij. ,,dat betekent dat er per rit gemiddeld zo'n zestig à zeventig instappers zijn.'' In een gelede bus kunnen maximaal honderd mensen tegelijk worden vervoerd, maar dat aantal wordt alleen gehaald als er geen kinderwagens en rollators meegaan.

Volgens Bonte liggen de aantallen ook hoger dan vorig jaar. ,,Afgelopen zaterdag telden we 25% meer instappers dan op de eerste gratis zaterdag van vorig jaar. En zondag waren dat zelfs 35% meer mensen die van de bus gebruik maakten.'' De woordvoerder heeft deze week zelf een paar keer meegereden. ,,Dan blijkt dat het vooral nieuwe mensen zijn die van de stadsdienst gebruik maken. Het zou mooi zijn als het een blijvend effect heeft.''

Het gratis vervoer kost de gemeente Emmen dit jaar zo'n 27.000 euro. De fractie van de VVD in Emmen is het niet eens met dat collegebesluit. Fractievoorzitter Johan Scheltens vindt dat Emmen de inwoners van de buitensdorpen in de kou laat staan. ,,Die hebben daar veel meer belang bij, de inwoners van Emmen komen toch wel.'' Scheltens noemt de achterstelling van de inwoners van de buitendorpen ''dom en onbegrijpelijk'' en kondigt vragen aan. De VVD had liever gezien dat er een paar dagen lang gratis geparkeerd kan worden. ,,Daar heeft iedereen voordeel van.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.